Előadás a madarak és fák napján a Petőfiben

351
Fotó: Babos Petra

A madarak és fák napja alkalmából a Petőfi Sándor Gimnáziumban az iskola egykori diákja, Szabó Patrik, a Pannon Egyetem turizmusszakos hallgatója tartott előadást az intézmény meghívására. A fiatalember mesélt a népes diákseregnek a terepi madárhatározásról,  a vadmadarakról, de az egzotikus madarakról is szó esett.

Szabó Patrik jelenleg a Pannon Egyetem turizmus szakán tanul. És hogy a turizmus és a madarak szeretete hol találkozik? Arra a kérdésre azt felelte, ha elvégzi az egyetemet, akár nemzeti parkokban is dolgozhat, mint csoportvezető.

– Kisgyermekkorom óta érdekel az élővilág, kifejezetten a madarak. Természetesen volt saját madaram a kanáritól kezdve az emuig – emelte ki a fiatalember.

Az előadáson a 2022-es év madaráról, a zöld küllőről is sok érdekességet tudhattak meg a diákok.

– A zöld küllő fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli – derült ki az előadáson, s Patrik kiemelte, szerinte nagyon érdekes állat a zöld küllő, mely nagyon különleges.

Ő azonban egy arapapagájra vágyik, reméli, egyszer lesz is neki.

Tomor Józsefné biológiatanár elmondta, Patrik a természettudományi csoportba járt, amíg petőfis volt, így bőven akadt lehetősége ezen tantárgy elmélyítésére. A diákokat a természettudományos tantárgyakon belül leginkább a biológia vonzza, s általában fakultációnak is előszeretettel választják  a tanulók.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!