Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Rendőri akció a közlekedési kultúra napján.

Pintér-Papp Eszter | 2022.05.11.

Alkoholfogyasztást követően senki ne üljön volán mögé, ha tudja, hogy a sofőr ittas, ne engedje vezetni és ne is üljön be mellé, valamint ne kínálja alkohollal azt a vendéget, akiről tudja, hogy még vezetni fog. Ez a négy nem, amire a rendőrség azon kiadványa hívja fel a gépjárművezetők figyelmét, melyet a közlekedési kultúra napján tartott közlekedési ellenőrzés során adtak át az autósoknak a pápai rendőrök.

– A Pápai Rendőrkapitányság május 11-én, a közlekedési kultúra napján egész napos közlekedési ellenőrzést tart több pápai és Pápa környéki helyszínen. A rendőrök figyelme az ellenőrzések alkalmával a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó jogsértő magatartásokra irányul, így központi szerepet kap a sebességtúllépő, az ittasan volán mögé ülő, valamint az előzés és az elsőbbségadás szabályait megsértő sofőrök feltérképezése, a passzív biztonsági eszközök használatát elmulasztó gépjárművezetők és utasok felelősségre vonása, továbbá a gyalogosok által és velük szemben elkövetett szabályszegések felderítése – tudtuk meg Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől, a rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójától.

Az ellenőrzés nemcsak a jogsértések kiszűrésére, de a megelőzésre, kiemelten az ittas vezetés megelőzésére irányult. Ennek oka, hogy az utóbbi időben a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén megnőtt az ittas vezetések száma. Császárné Elek Veronika elmondta, az idei évben eddig több mint ötven alkoholszondás ellenőrzésük járt pozitív eredménnyel, melyeknek nagy része gépjárművezetőkhöz kötődött, kisebb arányban voltak az ittasan kerékpározók. – Az elmúlt napokra visszatekintve el kell mondanom, hogy két olyan közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek kollégáim, ahol a balesetet okozó sofőr ittas volt – hangsúlyozta a kiemelt megelőzési főelőadó, aki arra is emlékeztetett, hogy hazánkban gépjárművezetés előtt tilos alkoholt fogyasztani, e tekintetben zéró tolerancia van érvényben. Amennyiben a rendőrök által alkalmazott alkoholszonda pozitív eredményt mutat, a sofőrt a rendőrök mintavétel céljából előállítják, majd az alkoholértéktől függően – közigazgatási eljárás keretében – 30 vagy 100 ezer forint bírsággal és ezzel egyidejűleg 6 illetve 8 közlekedési előéleti ponttal sújtják, illetve járművezetés ittas állapotban vétség gyanúja esetén a vezetői engedélyét azonnal bevonják és a sofőr ellen büntetőeljárás indul.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: