Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kocsis Tibor filmrendező és operatőr volt a Refi vendége

Babos Petra | 2022.05.13.

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona a Nemzeti Tehetség Program Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása elnevezésű pályázatán nyert támogatást. A programban több mint húsz refis diák vesz részt. A Tálentum – Szabadon tenyészik című projekt megvalósításában a Luminosa Film működik közre.

Németh Anna, a Luminosa Film munkatársa elmondta, a júniusban záródó Tálentum-projekt a végéhez közeledik, a diákok már vágják a dokumentumfilmet, amit le kell adniuk.  A projekt keretében – mely a jövő tanévben is folytatódik – vendég előadókat is meghívtak, hiszen fontos, hogy a tanulók találkozzanak híres, ismert rendezőkkel, operatőrökkel, producerekkel, akik már régóta a filmes szakmában tevékenykednek. Tegnap délután Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer tartott előadást Filmközelben címmel.

Kocsis Tibor Pápán született, középiskoláját a Türr István Gimnáziumban végezte. Már gyermekkorában vonzódott a filmek, a mozi világához. Ez későbbi diákévei alatt is megmutatkozott, mely egyre inkább a filmkészítés felé irányult. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy két korai „zsengéje”, a Kisvárosi intermezzo, 1979-ben, az Országos Diákfilm Fesztiválon második helyezést ért el, míg Sírfelirat című kisfilmje 1985-ben az UNESCO nemzetközi filmversenyének 25 év alatti kategóriájában Aranydiplomában részesült. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1993-ban diplomázott operatőr-rendező szakon. Már diplomafilmjével letette névjegyét, hiszen a Wapra-jelentés című szándékoltan provokatív áldokumentumfilmjét – melyet több mint egymillión láttak – nem kis feltűnést keltett, vitákat generált. Ez a film szakmai belépőnek bizonyult, hiszen meghívták a világ legnagyobb rövidfilmfesztiváljára, az Egyesült Államokbeli Palm Springsbe, New Yorkba és több európai fesztiválra is. A főiskola befejezése után bejárta a világot az egykori MTV népszerű Panoráma című televíziós politikai magazinjának operatőreként. 1996-ban Doszpod Bélával a Magyar Filmszemle fődíját kapták az Egy nap döntöttem: drog helyett élet című megrázó erejű dokumentumfilmjükre. Alapítója, rendező-operatőre, producere, később gyártója is volt a Duna Televízióban közel 20 évadot megélt népszerű Talapalatnyi zöld című környezetvédelmi magazinnak. Létre hozta 1996-ban saját filmgyártó cégét, a FLORA FILM International Kft-t. Mindmáig itt készíti filmjeit. A vállalkozás főként kreatív dokumentumfilmek, gyártását és forgalmazását tűzte ki céljául hazai és nemzetközi televíziók, mozik számára. Filmjeit eddig 25 országban vetítették.

– Miért pont a filmes szakma? Én 16 éves koromig festőművésznek, grafikusnak készültem. Gyermekkorom óta szerettem rajzolni. Türrös diák voltam, s amikor megláttam egy nagyon tehetséges diáktársam alkotását, rájöttem, hogy ő úgy rajzol, mint Leonardo, mit akarok én. Mindig is érdekelt a kép, a moziban az összes filmet megnéztem, amit csak vetítettek. És akkor jött az ötlet, miért nem próbálom ki a filmezést. Szüleim vettek egy kamerát, s a Kisvárosi intermezzoval nyertem egy díjat. Úgy éreztem, hogy másodikos gimnazistaként, ha egy országos fesztivál második díját megnyertem, akkor nekem ez az utam. Innentől kezdve vezetett az út a filmkészítéshez – mesélte Kocsis Tibor.

– Szeretek rendező és operatőr is lenni. A nagyfilmben nehéz egyszerre rendezőként és operatőrként is jelen lenni, így a jövőben inkább a rendezés felé fordulok, de az operatőrséget soha nem hagyom abba – tudtuk meg a rendezőtől.

– Úgy gondolom, azon fiataloknak könnyebb lett a helyzet, akik most akarnak a filmes szakmába vágni. Jelenleg a mobiltelefonokkal kiválóan lehet szép képet készíteni. A jó film azon múlik, hogy mit akarsz elmondani és azt, hogy tudod leírni, képpé varázsolni. Sok történet van a világban, de egy sajátos szemszögből elmesélni az egyiket, azt már jóval kevesebben teszik meg. Ha ez sikerül, akkor kitartás kell. Én 16 évesen határoztam el, hogy filmrendező leszek, 30 évesen kerültem a Színművészetire. Nem könnyű bekerülni oda, de nem is lehetetlen – emelte ki az operatőr.

– Nem tudnám az életemet a szakmám nélkül már elképzelni. Bejártam a világot, Ausztráliától Alaszkáig, negyven országban forgattam. Jártam fesztiválokon, beszélgettem a szakma nagyjaival. Ha van egy történeted, s azt el tudod mesélni, bekerül a mozikba, hétről hétre telt ház fogad, tapsolnak, akkor azt mondod, ez egy csoda, hiszen elmeséltél valamit, ami gazdagabbá tette az embereket, s ez a legfontosabb – zárta gondolatát.

Kocsis Tibor végül hangsúlyozta, régóta tervezi, hogy forgat Pápáról egy visszaemlékezést. Reméli, hamarosan jöhet és készíthet egy jó Pápa filmet.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: