Filmzenei koncert a Bartókban

305
Fotó: Babos Petra

A Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában egy tematikus filmzenei koncertre invitálták az érdeklődőket a nyílt napjuk zárásaként. A gitártanszak által szervezett programon Illés Csaba és Kemenczki Gábor zenetanárok mellett a növendékek ismert gyermekfilmek, Walt Disney-produkciók és musicalek filmbetétdalait játszották.

Illés Csaba, a Bartók Béla AMI gitártanára elmondta, évek óta dédelgették azt az álmot, hogy szervezzenek egy tematikus koncertet. Igyekeztek egy autentikus mozihangulatot varázsolni, hiszen a koncerten minden a moziról pontosabban a filmzenéről, de mindenekelőtt a fellépő növendékekről szólt.

– A mozgókép, a film és a zene kapcsolata nem új keletű, hiszen több mint százéves múltra tekint vissza. Hollywood első némafilmjeinek vetítése során a korabeli mozikban már zongoristák játszottak, rögtönöztek a film hangulatának megfelelő aláfestő muzsikát. Ebből nőtte ki magát a filmkészítés fontos oldalágaként maga a filmzene-komponálás, ami az utóbbi időben rendkívüli népszerűségre tett szert. Nem véletlen tehát, hogy erre a zenei műfajra esett a választásunk és állítottuk koncertünk fókuszába – tudtuk meg Illés Csabától, aki kiemelte, olyan filmzenékből válogattak, amelyekhez növendékeiknek valamilyen személyes kötődése társul, vagy látta már az adott filmet vagy ismerős dallamként csengett számára maga a zene.

– Nagyrészt gyermekfilmek, Walt Disney-produkciók és musicalek filmbetétdalai csendültek fel, de nagyobb növendékeink már az akciófilmek zenéit is favorizálták. Ennek megfelelően széles a zenei kínálat, a Pink Panther-től az olasz filmzenéken át a Jurassic Park, a Vuk, a Tarzan vagy épp a Desperado zenéjéig ívelt a zenei paletta. Meglepetésként vizuális élményekkel is várták az érdeklődőket. A zenei produkciók mindegyikéhez az adott filmből származó jellegzetes képkockákat vetíttetek ki – mondta a tanszak vezetője.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!