Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Agrárvezetők a Pápa Expón

Pintér-Papp Eszter | 2022.05.13.

Az agrárszektor vezető személyiségei közül többen is részt vettek a 25. Pápai Expo és Agrárpiknik megnyitóján. A Médiacentrum Nagy István agrárminisztert és Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét kérdezte a negyed évszázados jubileumát ünneplő rendezvényről és a hazai agrárium helyzetéről.

– Az, hogy egy mezőgazdasággal kapcsolatos rendezvény ennyi fiatalt vonz, a reményt és a jövő biztonságát jelenti, hiszen a fiatalok döntésén múlik, hogy a magyar agrár- és élelmiszeripar hogyan fejlődik tovább. Nekünk mindent el kell követnünk azért, hogy a fiatalok számára az agrárium vonzó legyen, hogy nekik ez a pálya az életcéljukat jelenthesse a jövőben – mondta kérdésünkre Nagy István, aki úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy az elmúlt évben elfogadták  a családi gazdaságok adózásáról, illetve a családi gazdaságok átadásáról szóló törvényt. Előbbi a jövedelmi viszonyaikat tudja rendezni, utóbbi pedig lehetővé teszi, hogy a generációváltás zökkenőmentes legyen. Emellett folyamatban van az agrárszakképzés és az agrárfelsőoktatás átalakítása is. – Ez a rendezvény többek közt azért is jó, mert a fiatalok itt láthatják a legmodernebb technológiát, emellett találkozhatnak sikeres szakemberekkel is, akik példaként szolgálhatnak. Szeretnénk mindent elkövetni annak érdekében, hogy az új generáció otthont és életutat találjon az agráriumban – hangsúlyozta a miniszter. Mint megtudtuk, a kormányzat fontos célkitűzése a magyar agrárium versenyképességének növelése, a hazai élelmiszerek arányának növelése a kiskereskedelemben és a hazai fogyasztók asztalán, emellett szeretnék erősíteni a feldolgozóipari hátteret is. Fontos a termőhelyi adottságok minőségének megőrzése és a technológiai fejlesztések támogatása is, de óriási kihívást jelent például a megváltozott éghajlati viszonyok között az öntözés, melynek támogatása szintén fontos a kormányzat számára.       

Győrffy Balázs úgy fogalmazott, a kamarának nagyon sok rendezvénye van, köztük olyanok is, amelyek főként a szakmai programokra koncentrálnak. A Pápai Expo és Agrárpiknik véleménye szerint annak köszönheti népszerűségét, hogy itt a szakma és a vásári hangulat egy jó elegyet alkotnak. – A vásári hangulaton túl természetesen a szakma is komolyan jelen van a rendezvényen. Érdekes és értékes előadásokat hallhatnak az érdeklődők és igyekszünk a fiatalokat úgy megszólítani, hogy az számukra is értelmezhető és érdekes legyen – hangsúlyozta a NAK elnöke, aki arról is szólt, örömmel látta a sok középiskolást a közönség körében, hiszen több egyetemet is elhívtak az agrárexpóra azzal a nem titkolt szándékkal, hogy potenciális agrármérnököket keressenek a fiatalok között, hiszen, mint mondta, az a cél, hogy minél több pallérozott szakember álljon rendelkezésére az ágazatnak.

– Az agrárium döbbenetes fejlődésen ment keresztül és még nagyobb lesz a fejlődés, ami előttünk áll. A digitalizáció, az adatok felhasználása, a mesterséges intelligencia már nem utópisztikus, sci-fi-ből vett gondolatok, hanem a mindennapjaink részét képezik. Ehhez kellenek azok a fiatalok, akik képesek ezeket ösztönszerűen használni. Most borul az az évezredes hagyomány, hogy az apák tanítják a fiaikat bizonyos dolgokra, mert azt látjuk, hogy egy-egy modern technológia adaptálása során a gyerekek magyarázzák el a szülőknek, hogy hogy is kell azt alkalmazni – mondta Győrffy Balázs.

Az agrárgazdasági kamara elnökét a Pápa környéki gazdálkodók helyzetéről is kérdeztük.  – Azt gondolom, hogy Pápa környékén egy jó kombináció van. A térségben évszázadokon keresztül mindig jelen volt a nagyüzem és mellette a családi, vagy ha úgy tetszik, paraszti gazdaság. Ez ma is így van. Azt gondolom, hogy az a szakmai tudás, ami az elmúlt évtizedekben beágyazódott akár a nagyüzemi, akár a családi gazdasági rendszerbe, az óriási érték. Az adottságaink egészen kiválóak, a pápai térség mezőgazdasági értelemben egy értékes területnek számít, de mit sem érne mindez a gazdák munkája, elkötelezettsége, szaktudása nélkül. Az, hogy őket mindannyiukat ide tudjuk csalni, és ők itt megvitatják az aktuális agrárszakmai kérdéseket, azt mutatja, hogy itt egy jó társadalmi szövete alakult ki az agráriumnak – hangsúlyozta Győrffy Balázs.    




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: