Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - SPORTSPORT

„Megtehetem, meg tudom tenni, és meg is teszem” – Szőnyi Ferenc előadása Pápán

Haraszti Gábor | 2022.05.14.

Május 13-án indult a Pápai Sport Nonprofit Kft. Sztorim a Sporttal előadássorozata, melynek első vendége Szőnyi Ferenc triatlonlegenda volt. A vetítéssel egybekötött előadáson az érdeklődők bepillantást nyerhettek az ultratriatlon világába, első kézből kaphattak élménybeszámolót a világ legkeményebb versenyeiről.

Szőnyi Ferenc 1964-ben született Komáromban, négy gyermek édesapja, építési vállalkozó. Viszonylag későn, 43 évesen kezdett el sportolni, hamar rájött, hogy főleg hosszútávfutásban tud jól teljesíteni, így triatlonozásba kezdett, azon belül is a vasemberek közé kívánt bekerülni. Az első dupla ironman versenyén, 2008-ban egy bonyhádi bajnokságon várakozáson felül szerepelt, negyedik lett, sőt még ebben az évben harmadikként ért célba a Mexikóban megrendezett tízszeres ironman versenyen, ahol egyben kellett teljesíteni a távokat (38 kilométer úszás, 1800 kilométer kerékpározás és 420 kilométer futás). A nagyközönség leginkább a Himalájában megrendezett, a világ legkeményebb ultrafutó versenyének tartott The Hell Race kapcsán jegyezte meg a nevét, a 480 kilométeres futóversenyt kétszer is – két egymást követő évben – egyedüliként teljesítette, másodjára ráadásul négy órával meg is javította eredményét. Ő volt az első a világon, aki kétszer (2010, 2019) is sikeresen célba ért a húszszoros Ironmanen, amit előbb első, majd második helyezéssel zárt.

A Kis Károly-futófolyosón a sportoló sok más mellett erről az emberfeletti teljesítményről is mesélt.

– 2010-ben nyolcan vágtunk neki a távnak, végül négyen tudtuk befejezni – idézte fel mexikói kalandját Szőnyi Ferenc. – A DecaUltraTri-viadal 76 kilométer úszásból, 3600 kilométer kerékpározásból és 844 kilométer futásból állt. Mind a távok, mind a körülmények fizikailag és mentálisan is nagyon megviseltek, 2010-ben sikerült nyernem, kilenc évvel később újra nekivágtam a „kalandnak” végül 523 óra alatt egy francia versenyző mögött a második helyen értem célba. A verseny alatt két-három órát aludtam, nem mellesleg hét kilót fogytam. 57 órányi úszás után kilencedikként szálltam ki a medencéből, négy nappal később, 1800 kilométer kerékpározás után már a második helyen álltam, amit a számomra legkedvesebb szám, a futás után is meg tudtam őrizni.

A világbajnokot – mint mondta – a védjegyévé vált szlogen: „Megtehetem, meg tudom tenni, és meg is teszem” – motiválja ma is és bízik benne, hogy térdsérülése rendbe jön és újabb ultrákon állhat rajtvonal mögé.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: