Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Színes programok a megyei vadásznapon

Babos Petra | 2022.05.14.

Számos szórakoztató program között válogathatnak szombaton a Pápai Expo és Agrárpiknik Veszprém Megyei Vadásznapjának látogatói. A Veszprém Megyei Vadászkamara szervezésében 24. alkalommal megvalósuló vadásznap rengeteg lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Minden évben nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében a főzőverseny, hiszen a vadásztársaságok, valamint a vad- és erdőgazdálkodással foglalkozó szervezetek évről évre finomabbnál finomabb étkekkel lepik meg a rendezvényre kilátogatókat. Idén 14 lelkes csapat ragadt fakanalat, s mutatta be gasztronómiai tudását.

A Bakony Vadászkürt Egylet köszöntő dallamait követően dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának azért, hogy az Pápai Expo és Agrárpiknik az idei évben megvalósulhatott. Köszönetet mondott a vadásztársaságoknak, a vadászoknak, s minden szervezetnek, azért, hogy idén is szerveztek vadásznapot. Végül jó szórakozást és kellemes kikapcsolódást kívánt mindenkinek.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, a Pápai Agrárexpó 25 évvel ezelőtt indult útjára, amelynek az elején még csak kísérőrendezvénye volt a vadásznap. Azonban az idők folyamán a vadászok kivívták magunknak a saját napjukat és az egyik legfontosabb eseménnyé vált az agrárexpók sorában.

– A megyei vadásznap egy ünnep, hiszen ekkor kitüntetések átadása mellett az előző évet is értékelik a vadászok, valamint előre is tekintenek – hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán.

Takács Szabolcs kormánymegbízott, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a Dunántúl egyik legnagyobb agráreseménye már 25 éves.

– Magyarország Kormánya célul tűzte ki azt, hogy a mezőgazdaság, az agrárium támogatását, a versenyképesség növelését a környezetvédelemmel párhuzamosan fenntartja és folyamatosan támogatja. Ehhez egy innovatív gondolkodásra van szükség. Örömmel látom azt, hogy a tradicionális értékek mellett az expón évről évre az új reformokat is bemutatják, amelyhez gratulálok a szervezőknek. A vadásznapon nemcsak kormánymegbízottként veszek részt, hanem mint vadász is, hiszen  vadászszenvedélyem a családi gyökerekig nyúlik vissza – mondta Takács Szabolcs.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében kiemelte, ha számot vetünk a jelenlegi helyzetünkkel, vannak örömteli fejlemények és vannak negatívumok is.

– A járványhelyzet csillapodásával végre a tavaly őszi és az idei tavaszi vadászati szezon jórészt zavartalan volt, ami nagyon kellett a vadásztársaságok gazdasági helyzetének stabilizálódásához. Így ebből a szempontból fellélegezhetünk egy kicsit. A mezőgazdasági terményárak növekedése miatt ugyanakkor emelkedik a vadkárok összege. Úgy is, hogy az afrikai sertéspestis miatt lecsökkent vaddisznóállomány által okozott vadkárok volumene érzékelhetően mérséklődött. A vadkárkifizetések vállalható szinten tartása érdekében így továbbra is hasznos a vadkárok minden lehetséges eszközzel történő megelőzése. A tavalyi év elején végre elrendelték az egységes vadkárfelmérési útmutatók használatát a jegyzői eljárásokban készülő vadkárfelmérések során. Ennek hatásairól ma még korai lenne felelősen nyilatkozni. Amit viszont örömmel jelenthetek be, hogy a vadkárok megelőzésére és térítésére vonatkozó szabályozáshoz május végén megkezdődhetnek az egyeztetések. Ezek célja a két földhasználati lehetőség szempontjainak további összecsiszolása, egy élhetőbb szabályozási környezet kialakítása. Kiállunk amellett, hogy a vadkárok, valamint a védett állatok által okozott károk hatékony megelőzése csak a földhasználók és a vadászatra jogosultak együttműködése mellett képzelhető el. Jó hír, hogy az együttműködés ösztönzésére és megvalósítására kamarai kezdeményezésre lesz támogatási pénz – zárta megnyitóját a kamara elnöke.

A rendezvény elismerések és kitüntetések átadásával folytatódott. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet dr. Semjén Zsolt elnök megyei előterjesztése alapján a Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetést adományozta dr. Simon Attilának, aki azon vadászok közé tartozik, aki a sporttevékenységet háttérbe szorítva dolgozik elkötelezetten a magyar vadászat társadalmi elfogadottságáért, annak magas szintre történő emeléséért, a vadászati kultúra ápolásáért. A Herendi Manufaktúrában betöltött vezetői tisztsége kapcsán elsőként kötött együttműködési megállapodást a Megyei Vadászkamarával, mindezen célkitűzések teljesítése érdekében.  Az Országos Magyar Vadászati Védegylet Gróf Nádasdy-emlékplakettet adott át a Marcal-Völgyi Sólyom Vadásztársaságnak. Nimród kitüntetést vehetett át Györkös Ferenc és Vizi Norbert. A Vadászkamara érdemérem kitüntetést kapta Tóth Kálmán és Kelemen Ferenc.

A vadásznapi megnyitót a fiatal vadászok ünnepélyes fogadalomtétele követte, majd az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tanulóinak műsorát láthatták a megjelentek.

A solymász- és vadászkutya-bemutató után interaktív vadász-íjász bemutatót láthatott a közönség. A gyerekeket ma is ugrálóvár, kézműves játékok, állatsimogató, népi játékok várják. Késő délután színpadra lép a Pair ’o Dice és 20 órától a Lord zenekar koncertjét hallhatják az érdeklődők, majd Bárány Attila és Hamvai P.G. gondoskodik a fergeteges hangulatról.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: