Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Lovasíjász világkupa-forduló és jurtaszínházi előadás

Babos Petra | 2022.05.14.

A Kassai Lovasíjász Iskola Piroska törzse – mint minden Kassai-törzs – két versenyt szervez egy évben. A mai napon egy hivatalos lovasíjászversenynek adott otthont a Hagyományok Hegye. A Kassai Original System részeként egy hivatalos versenyt szerveztek, amely beleszámít a világranglistába. Ma 11 induló állt rajthoz, a Piroska- és a Seregi-törzsből érkezett versenyzők.

– A tagok tudásszintje változó, nyilván attól is függ, ki mikor kezdte ezt a sportot. Vannak abszolút kezdők, de mester szintűversenyzőink is – hangsúlyozta Piroska Péter törzsfő.

– A lovasíjászpályánk 99 méter hosszú. Ezen a szakaszon kell vágtában végighaladnia a lovasnak, s eközben, 20 másodpercen belül teljesíteni a távot. A pálya közepén található forgócél folyamatosan a lovas felé néz, s minden versenyző 20 másodperc alatt annyi lövést ad le, amennyit csak tud. A profi versenyzők körülbelül 12-13 nyílvesszőt lőnek ki, míg a kezdődök 3-4 darabot – mondta a törzsfő, aki a program után kérdésünkre elárulta, nagyon sikeres versenynapon vannak túl, hiszen kiváló időben mérték össze ügyességüket.

– A mai napon láthattunk nagyon szép és kimagasló teljesítményeket, de ne felejtsük el, ehhez kellettek a lovak is, amelyek komoly képzésen vesznek részt – emelte ki Piroska Péter, aki köszönetet mondott Tóth Kálmánnak, aki mindenben segíti a törzs munkáját.

A Piroska-törzs nemrégiben Ausztriában járt egy versenyen, de július elején a Kassai völgyben lesz egy országos bajnokság.

A verseny után Szávai Viktória színésznő Sárkánylehelet című, Weöres Sándor verseire építkező előadását hallhatták az érdeklődők a jurtában.

Szávai Viktóriától megtudtuk, soha nem tartott még előadást jurtában, így számára is rendhagyó alkalom volt  a mai.

– A Sárkánylehelet című szeánszon 30 Weöres-verset hallhat a közönség. Weöres költészete úgy gondolom, egészen elképesztő, főleg ha valaki foglalkozik spiritualitással. Weöres Sándor költészete nehéz, komoly figyelmet és ráhangolódást igényel. A költő sajátos hangú, senki mással össze nem téveszthető verseiben ősi, ösztönös tudás, játékosságba oltott bölcsesség rejlik – tudtuk meg a színésznőtől.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: