Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Emlékkő a koronavírus-járvány pápai áldozatainak

Pintér-Papp Eszter | 2022.05.15.

„Emeld fel a tekinteted, a keresztút véget ért. Előtted áll egy új világ, a végtelen messzeség.” Ez az Omega-idézet olvasható azon az emlékkövön, melyet ma a déli órákban avattak fel a koronavírus-járvány pápai áldozatainak emlékére.

Dr. Áldozó Tamás polgármester a megemlékezésen úgy fogalmazott, a történelemkönyvekből és turistaként városokban tett látogatásokból mindig tudtuk azt, hogy a nagy középkori járványok és a sok áldozatot követelő közösségi traumák emlékére a túlélők emlékjeleket állítottak. – Megdöbbentő volt, amikor azzal kellett szembesülnünk, hogy mindez nemcsak a történelemben fordulhatott elő, hanem a mi életünkben is bekövetkezett. Nem számítottunk rá és egy pillanat alatt omlott össze mindaz, amit a világról gondoltunk. Hirtelen minden más lett, szembesültünk a kiszolgáltatottságunkkal, törékenységünkkel, a gyengeségünkkel – mondta a polgármester, aki emlékeztetett, ahogy következtek a járvány újabb és újabb hullámai, egyre többen lettek, akik elmentek közülünk – barátok, családtagok, ismerősök, köztük nagyon sok pápai. A városvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik kezdeményezték az emlékkő felállítását, Járóka Attilának pedig a megvalósítást, hisz így lehetővé vált, hogy a közösség kollektív emlékezetében is helyet kapjanak az eltávozottak.

Az emlékkövet dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő avatta fel. Beszédében ismertette a koronavírus-járványhoz kapcsolódó statisztikai adatokat, melyek megmutatták, hogy világszinten, Európában és hazánkban milyen sok áldozatot követelt a világjárvány. A képviselő arról is szólt, az avatás napjául azért választották a család nemzetközi napját, mert a járvány nagyon sok családból szakított ki családtagokat. – A család a társadalom utolsó mikroközössége – mondta a képviselő – melyet a szeretet, a vérségi kötelék tart össze. Ha onnan bármelyik családtag kiesik, az az egész család életére rendkívüli befolyással bír.

Az emlékbeszédeket követően a római katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház képviselői megáldották az emlékkövet. A rendezvényen énekkel és verssel dr. Hermann Istvánné működött közre.     





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: