Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Néptánctalálkozó közel nyolcszáz táncossal

Babos Petra | 2022.05.17.

A Jókai Mór Művelődési Központ és az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szervezésében május 20-21. között városunkban rendezik meg a XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót.

Baán Éva, a Vadvirág Néptáncegyüttes egyik alapítója elmondta, 2018-ban volt utoljára Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó, aztán a pandémia miatt 2020-ban elmaradt.

– Sajnos tavaly sem volt még lehetőség arra, hogy megszervezzük ezt a nagyszabású programot, de nagy örömünkre, idén sikerült, s 21 néptáncegyüttes közel 800 táncosa lép majd színpadra városunkban pénteken és szombaton – tudtuk meg Baán Évától, aki hozzátette, a Kossuth utca rekonstrukciója miatt a sétálóutcán sajnos nem tudnak felvonulni a táncosok.

– A színpadi produkciók pénteken 14 óra 30 perctől kezdődnek majd, 21 órától táncház várja az érdeklődőket, ahol Németh Dénes zenekara húzza a talpalávalót. Szombaton 9 óra 30 perctől a Fő téren a Tarsoly zenekar koncertezik, 11 órától Kocsis Enikő táncművész, koreográfus tart előadást Tánc az életem címmel a református templomban, sok szeretettel várunk mindenkit az ingyenes programokra. Ugyanezen a napon 16 órától láthatja a közönség a néptáncegyüttesek bemutatóját, majd 21 órától ismét táncházba várjuk az érdeklődőket, akkor a Tarsoly zenekar zenél – emelte ki Baán Éva.

Müller Anita, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület vezetője elmondta, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület a gyakorlati lebonyolításért felelős házigazdája a programnak.

– Idén a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, mint részvevő nem indul a fesztiválon, hiszen már nagyon sok a túlkorosuk és a korosztályi százalék ezt nem teszi lehetővé, hogy mint részvevők is dolgozzanak a műsorban. Ennek hátránya, hogy mi nem tudunk bemutatkozni, viszont előnye, hogy a gyerekek és a táncosok fel tudnak sorakozni az adott munkákban. Mindig nagyon várjuk ezeket az alkalmakat, hiszen ahol ennyi néptáncos összegyűlik az országból, ott csakis jó buli lehet. A fiataloknak ez egy különleges és tanulságos találkozási forma. Megismerjük egymás munkáját, hogyan dolgozik a másik csapat, milyen a művészeti vezetőjük, milyenek náluk a követelmények. Nagyon sok munkánk van ilyenkor, hiszen kora reggeltől késő éjszakáig kell a csoportokat kísérni, intézni a megoldandó feladatokat – tudtuk meg Müller Anitától, aki hozzáfűzte, két csodálatos, nagyon fárasztó, de emlékezetes nap elé néznek a szervezők és a résztvevők egyaránt.

Dr. Áldozó Tamás polgármester, a találkozó fővédnöke a rendezvény kapcsán arról beszélt, a néptánc a magyar nemzeti kulturális örökség egyik olyan része, amire nagyon büszkék lehetünk, kevés olyan nemzet van a világon, amelyik ilyen mélységben feldolgozta, megőrizte és továbbadja a kultúrájának ezt a részét. Azt kívánta, minél több pápainak legyen ideje megnézni a produkciókat, hiszen ha valaki eljön és megtekinti a bemutatókat, az rácsodálkozhat, hogy milyen megdöbbentően magas szinten művelik ezt a fiatalok és idősebbek egyaránt határon innen és túl is.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.26.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: