Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A magyar honvédelem napját ünnepelték

Babos Petra | 2022.05.19.

A magyar honvédelem napjának emléke előtt tisztelegve tartott megemlékezést ma délután a Honvéd Bajtársi Klub a Huszár lakótelepen, a Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred emlékművénél.

Farkasdi Lajos, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke köszöntötte az ünnepségen megjelenteket. Mint mondta, ezen a napon kötelességünk a magyar hadtörténelem minden neves és névtelen, helytállást tanúsító katonájára emlékezni.

– Hitem szerint mi, honvédek, tisztek, altisztek, főtisztek és közalkalmazottak csak így tudjuk kötelességünket teljesíteni. A haza szolgálatában állók csak akkor tudnak hivatásukat szerető, a kor követelményei szerinti képességek birtokában lévő katonákká válni, ha ismerik múltunkat. A megemlékezés erőt adhat ahhoz, hogy megfeleljünk szövetségesi kötelezettségeinknek és a kor egyre nehezedő kihívásainak – emelte ki az elnök.

Ünnepi beszédet Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka mondott. Hangsúlyozta, a honvédelem napja jó alkalmat kínál arra, hogy emlékezzünk azokra a pillanatokra, amikor Magyarországon, a magyar polgárok biztonságáért és szabadságáért súlyos küzdelmeket kellett folytatniuk elődeinknek.

– E küzdelmek eredménye, hogy ma egy szabad, független és alapvetően biztonságos országban élhetünk. Ennek felidézésével kell tudatosítanunk magunkban és minden magyar állampolgárban, hogy a ma érzékelhető biztonság korántsem magától értetődő. Annak áldásait azért élvezhetjük, mert azt az arra hivatott szervek, katonai értelemben a Magyar Honvédség, biztosítja minden magyar állampolgár számára. A béke, a szabadság és a biztonság fenntartásáért ugyanúgy küzdeni kell ma is, mint bármikor a történelemben. Ezt nap mint nap érezhetjük és láthatjuk a hétköznapokban. Magyarország a világ legerősebb katonai szövetségének tagjaként, széles körű nemzetközi együttműködésben veszi ki részét a nemzetközi béke és biztonság fenntartására irányuló erőfeszítésekben, és jelenleg is több száz katonánk teljesít szolgálatot különböző nemzetközi műveletekben. Magyarország szabadságának és függetlenségének egyik záloga ma is a Magyar Honvédség katonáinak elhivatottsága és felkészültsége – mondta Soós Gyula, majd hozzátette, elődeik példáját követve vagyunk képesek az új kor szellemének megfelelni. Büszkének kell lenniük arra, hogy honvédek, hiszen a magyar katonák a múltban és a jelenben is megmutatták rátermettségüket, felkészültségüket és tetteikkel bizonyították hazaszeretetüket.

Végül úgy fogalmazott, büszkén mondhatjuk, hogy az 1848/49-es szabadságharcban a honvédsereg világraszóló példáját mutatta fel annak az áldozatkészségnek, amelyet mindenkor és mindenhol csak a saját hazájukat védő hadseregek tudtak megtenni. Elszántságuk, önfeláldozásuk, bajtársiasságuk és mindenekelőtt hazaszeretetük örök példaként él tovább az utódok szívében. 

A megemlékezésen Csukárdi Tibor szavalattal tisztelgett a hősök előtt, majd a jelenlévő szervezetek, intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit az emlékműnél.

A rendezvény a Huszár Közösségi Házban folytatódott, a Honvéd Bajtársi Klub elismeréseket adott át a katonai hagyományőrzés terén kiemelkedő tevékenységet végzők számára. A klub nevében Farkasdi Lajos emlékplakettet nyújtott át Németh István nyugállományú századosnak, díszoklevelet Mózes Gábor nyugállományú századosnak, Polyák István nyugállományú zászlósnak és Bakai Lajos nyugállományú főtörzsőrmesternek. Emléktárgyat Katona János alezredes, az MH Veszprém Légierő Zenekar karnagya és Szalai Tamás nyugállományú zászlós vehettek át.

A program az MH Veszprém Légierő Zenekar műsorával zárult.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: