Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A tánc varázsa

Pintér-Papp Eszter | 2022.05.21.

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága és a Tánc-Lánc Alapítvány szakmai konferenciát szervezett a mai napra A tánc varázsa címmel. A XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó kísérő rendezvényeként a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megszervezett programra közművelődési szakembereket vártak.

A rendezvényen megjelenteket dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei igazgatója köszöntötte, majd Sikentáncz Szilveszter táncművész, koreográfus, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke tartott előadást a néphagyományok fejlesztő hatásairól.

Müller Anita táncművész, mesterpedagógus, a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” AMI igazgatója, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület elnöke előadásában a Vadvirág Néptáncegyüttes negyven évéről és a négy évtized fordulópontjairól beszélt, és szólt a művészeti iskola 23 évéről is.

Baán Éva, a konferencia egyik szervezője a Médiacentrumnak úgy fogalmazott, nagyon fontosnak tartották, hogy a pápai járás közművelődési szakemberei számára megszervezzék ezt a konferenciát annak érdekében, hogy megismerhessék a hazai néptánckultúra jelenlegi helyzetét.

Dr. Baloghné Uracs Mariannától megtudtuk, a Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődésben dolgozók munkáját segíti, így a Veszprém megyei igazgatóság is olyan szakmai alkalmakat szervez, ahol kollégáik fejlődni tudnak. A pápai térségvben különösen jellemző, hogy a kistelepüléseken pályakezdő közművelődési szakemberek dolgoznak. – Azt gondoljuk, hogy minden esetben a helyi hagyományok, szokások, értékek azok, amelyek kollégáink munkájának kiindulópontját jelenthetik, ezért fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mely településen dolgoznak, ott milyen közösségek működtek korábban, milyen néphagyományok vannak, milyen szokások mentén élték az emberek a mindennapjaikat, hiszen ezekből alakult ki az a településstruktúra, az a közösségi élet, ami most jellemző a falvakra – mondta az NMI megyei igazgatója, aki arról is szólt, hogy minden alkalmat megragadnak, amikor olyan szakembereket hallhatnak kollégáik, akik néphagyományokkal foglalkoznak, illetve azzal, hogy ezeket a hagyományokat hogyan lehet átörökíteni, a fiatalok számára is vonzóvá tenni. Ez a mai alkalom azért is különösen fontos, mert Pápán nagy hagyományai vannak a néptáncnak, kiváló szakemberek dolgoznak, és van egy több évtizedes hagyományra visszatekintő ifjúsági néptánctalálkozó is, s mindez kiváló hátteret jelent a műhelymunkához, emellett későbbi együttműködések alapját is adhatja.    

A konferencia résztvevői ezután meghallgatták Kocsis Enikő táncművész, koreográfus Tánc az életem című előadását a Református Újtemplomban, majd délután kisvonatos városnézésen ismerkedhetnek meg a pápai nevezeteségekkel és megtekinthetik a XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó bemutatóit.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: