Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Kutyák százai a nemzetközi kiállításon

Babos Petra | 2022.05.21.

Tegnap délelőtt klubkiállításokkal kezdődött a kutyakiállítás az Elekthermax Vasas SE sporttelepén. A nemzetközi kiállítás ma és holnap folytatódik, a Pápa CACIB és az Esterházy Memorial CACIB megmérettetéssel.

A gazdik már a kora reggeli órákban elkezdték felkészíteni kedvenceiket a versenyre, volt aki megfésülte kutyusát vagy éppen a ringben gyakorolta vele a helyes felvezetést, a testtartást. 

A Himnusz hangjait követően Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke elmondta, nagy öröm számukra, hogy az idei évben ismét sikerült megszervezni a kiállítást Pápán. Közel ezer kutya, 17 országból versenyez a hétvégén, ami nagyon szép számnak mondható – hangsúlyozta az elnök.

Dr. Áldozó Tamás polgármester gratulált a szervezőknek a program megrendezéséért, lebonyolításáért és jó versenyzést, kellemes kikapcsolódást kívánt a kiállítás résztvevőinek a két napra.

Korózs András a megnyitót követően a Médiacentrumnak elmondta, a kutyás világot nemcsak Magyarországon, de Európában is sok külső tényező zavarja.

– Elsősorban a pandémia utórezgéseit érezzük, hiszen sok országban még mindig nem lehet rendezvényt szervezni úgy, mint régen. A másik nehezítő tényező az orosz-ukrán háború. A világ Európán kívüli része nem érti a szituációt, nem érzi a távolságokat, s Európán kívüli szakértői bírókat nem tudunk hívni kiállításokra, mert azt mondják, hogy Európa szívében háború van, s nem akarnak eljönni. A gazdasági válság érzékenyen érinti Európában a kutyás világot, hiszen utazni kell, lakni valahol, nevezési díjat fizetni. Tartottunk attól, hogy ez az év mínuszokat termel, de szerencsére nem így történt. Túl vagyunk az európai kiállítás óta már három nagyrendezvényen. Itt vagyunk Pápán, s azt hittünk, 4-500 nevezést kapunk, de nagy örömünkre, napi ezer kutyát bírálunk, ami békeidőben is kiemelkedő lenne – hangsúlyozta az elnök, de kiemelte, nagy boldogság az is, hogy egyre több a külföldi versenyző, kivétel az oroszok, az ukránok és a fehéroroszok, akik idén nem jöttek.

Korózs Andrástól megtudtuk, jövőre kicsit előbb szeretnék a kiállítást megtartani, április végén vagy május elején, hiszen a nagy melegben nem szerencsés ilyen programot szervezni.

– Sajnos a nagytestű kutyák visszaszorulása tapasztalható. A tradicionális őrző-védő, nagytestű fajtákból egyre kevesebbet láthatunk a tartási körülmények és a kozmetikai igények miatt. Egyre népszerűbbek a kisebb ebek. Hosszú éveken keresztül nem lehetett a francia bulldog őrülettől megszabadulni. Érdekes, a kisebb testűeknél nem befolyásoló tényező a kozmetikai igény. Kezd ismét népszerű lenni az uszkár, ez a fajta tökéletes társa lehet egy családnak, hiszen hosszú életű, betegségekre nem érzékeny, egyszóval ideális társ – fűzte hozzá.

A megnyitó ceremóniát követően azonnal megkezdődtek a bírálatok.

A jó hangulatú rendezvény a délutáni órákban ér véget a legjobbak versenyével, a népszerű Best in Show-val.

Vasárnap szintén 10 órától kezdődik a program, majd 12 órától Ekanem Bálint énekes közreműködésével – aki ezúttal bírói szerepben mutatkozik be – hobbikutya-szépségversenyen mérhetik össze magukat a házi kedvencek. A versenyre még lehet jelentkezni, várják sok szeretettel az érdeklődőket. A szépségversenyen befolyt bevételt kárpátaljai testvérvárosunk, Visk önkormányzatának ajánlják fel a szervezők.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: