Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Tánc az életem – Kocsis Enikő táncművész előadása

Babos Petra | 2022.05.21.

A XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó keretein belül ma délelőtt Kocsis Enikő táncművész, koreográfus tartott előadást a Református Újtemplomban Tánc az életem címmel. A résztvevőket Baán Éva, a Vadvirág Néptáncegyüttes egyik alapítója köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy Kocsis Enikő beszél életéről, munkásságról.

Kocsis Enikő Győrben született, 1997 és 1999 között a Budapest Táncegyüttes, később a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd Táncegyüttes szólótáncosa volt. 2012 óta a Fitos Dezső Társulat táncosa, koreográfusa, művészeti vezetője férjével, Fitos Dezsővel. Rendszeresen tanít hazai és határon túli táncegyütteseknél, vezetője a győri Lippentő és a Szentendre táncegyütteseknek.

Kocsis Enikő elmondta, nemcsak koreográfusként, hanem pedagógusként is dolgozik. Kiemelte, a pápai néptánctalálkozón már szinte az elejétől részt vett, mint csoportvezető.

– Fontos részét képezi a szakmámnak a feltörekvő ifjúság, a jövő nemzedéke.  Táncosnak lenni érdemes, mert egy gyönyörű hivatás. Lényeges a kultúrában tevékenykedni nekünk, magyaroknak, hiszen a sajátunk. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok megszeressék a néptáncot, műveljék, járjanak fesztiválokra, találkozókra, ahol megismerhetik egymást, s olyan közösségekkel találkozhatnak, ahol hasonló munka folyik, mint nálunk – emelte ki a táncművész. Kocsis Enikő hangsúlyozta, a mai digitális világban nem egyszerű a fiatalokat megszólítani, de a közösség erejében látja a varázsigét, hiszen a tánc, a zene, a mozgás öröme az, ami a fiatalokat meg tudja szólítani. Reméli, a társas kapcsolatok, a jó közösségek, a beszélgetések, a közös élmények határozzák meg a fiatalok mindennapjait.

– Egyre bővül a néptánc iránt érdeklődők köre nagy örömömre. A szakmánk fejlődik, több lehetőséget tudunk nyitni azon személyek felé, akik ezt még nem ismerik. Akik megismerik, azok szinte biztos, hogy a néptánc részesévé tudnak válni. Falvakban, városokban, művészeti iskolákban, azt hirdetjük, hogy a szakma egyedi és magas szinten működik, amit elődeinknek köszönhetünk – emelte ki Kocsis Enikő.

A néptánctalálkozó a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében folytatódik 15 óra 30 perctől a résztvevő csoportok bemutatkozásával.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: