Amit a középiskolai felvételi eljárásról tudni kell

1577

Mindössze két hónap telt el az idei közoktatási évből, az alapfokú iskolák végzős diákjai azonban máris fontos kérdéshez, igazi válaszúthoz érkeznek tanulmányaik során. A következő hetekben, hónapokban ugyanis dönteniük kell, melyik középiskolába szeretnének továbbtanulni, hova jelentkeznek, azon belül mely tagozatot, szakirányt választják, vagy éppen milyen versenyképes szakmát szereznének. A közelmúltban az Oktatási Hivatal közzétette a középiskolai felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyek tartalmazzák azokat a kiemelt határidőket és időpontokat, amelyekre különösen érdemes odafigyelni. Most ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Két héttel ezelőtt a középfokú iskolák és kollégiumok intézményi honlapjukon nyilvánosságra hozták felvételi tájékoztatójukat, amelyben értesítették a diákokat, milyen képzési kínálattal várják a mostani végzősöket a következő év szeptemberében induló tanévre. Néhány nappal ezelőtt, október 31-én pedig az általános iskola tájékoztatta a nyolcadik évfolyamos tanulókat a felvételi eljárás pontos rendjéről.

Fontos aláhúzni, hogy a felvételi eljárás során tetszőleges számú iskola és tanulmányi terület jelölhető meg, azonban minden iskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtani. Azt egyébként maguk az iskolák határozhatják meg, hogy melyik évben pontosan milyen feltételeket támasztanak a felvételizőkkel szemben. Amelyik iskolában központi írásbeli vizsga van, ott ez minden iskolatípusban egységes lesz, és ugyanúgy magyar nyelv és irodalom, valamint matematika vizsgából áll.

A szóbeli vizsgák esetén szintén a középiskolákra van bízva, hogy élnek-e a lehetőséggel és tartanak-e felvételi elbeszélgetést, amelybe akár a szülőket is bevonhatják. Azonban évről évre nő azon intézmények száma – és itt jellemzően a szakképzési területről beszélhetünk -, ahol a felvételin nincs sem írásbeli, sem szóbeli megmérettetés, hanem a végzős diák általános iskolai érdemjegyeit veszik figyelembe.

Nagyon fontos, hogy a végzős általános iskolai diákok a kiválasztott középfokú iskolákba 2021. február 19-ig jelentkezhetnek.

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények jegyzékét november 16-án teszi közzé az Oktatási Hivatal a honlapján, a központi írásbelikre pedig december 4-ig lehet jelentkezni. 2020. december 11. a határideje az Arany János Tehetséggondozó Programra történő pályázatok benyújtásának.

A központi írásbeli vizsga időpontja 2021. január 23., valamint 2021. január 28-án kerül sor a pótló központi írásbeli felvételi vizsgákra azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. A központi írásbeli vizsga eredményéről 2021. február 8-ig a vizsgát szervező iskola tájékoztatja a vizsgázókat, felvételizőket. Ahol lesz, ott 2021. február 23. és március 12. között kezdődnek a szóbeli meghallgatások.

2021. március 22-23-án a felvételiző diákok még módosíthatják a tanulói adatlapon szereplő jelentkezési sorrendet!

Az pedig, hogy kit, hova vettek fel, csak tavasz derekán derül majd ki, hiszen 2021. április 23-ig az Oktatási Hivatal elkészíti és elküldi a középiskoláknak a hivatalos végeredményt, a középfokú iskolák pedig április 30-ig megküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek, valamint az általános iskoláknak.

Azonban ezúttal is lehetnek olyan oktatási intézmények, ahol a felvehető létszám 90 %-ánál kevesebb tanulót vettek fel. Itt a középfokú iskola igazgatója 2021. május 10. és augusztus 31. között rendkívüli felvételi eljárást írhat ki.

A felvételi eljárási procedúra 2021. június 22-24. között zárul, amikor a végzős, felvételt nyert általános iskolai diákok beiratkoznak a középfokú iskolákba.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!