Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Baán Éva Örökségért-díjas

Pintér-Papp Eszter | 2022.05.21.

Ma délután az együttesvezetők köszöntésével folytatódott a XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó a Jókai Mór Művelődési Központban. Megható pillanata volt a rendezvénynek, amikor Sikentáncz Szilveszter táncművész, koreográfus, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke hosszú évek óta végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként Örökségért-díjat adott át Baán Évának. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Varga Edit Örökségért-díjas táncpedagógus is, aki évtizedeken át Baán Évával közösen szervezte a találkozót.

A rendezvény résztvevőit elsőként dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, Pápán mindig ünnep volt az ifjúsági néptánctalálkozó. – Annak, hogy a mai napig élő a kapcsolat az együttesek és a város között, nagyon sok összetevője van. Egyrészt a néptánc összekötő kapocs nagyon sok ember között, másrészt a szervezők az életüket, a lelküket, az energiájukat teszik fel azért, hogy mindez létrejöhessen, harmadrészt itt van a zsűri, akik szakmai tanácsokkal látják el a bemutatkozó tánccsoportokat. A legfontosabb ebben a találkozóban mégis az, hogy itt mindig összegyűlnek a néptánc barátai, összejönnek a fiatal együttesek, melyeknek tagjai itt új barátokra tesznek szert és viszik tovább ennek a szép világnak a hírét és reméljük, a városét is – mondta a képviselő.

Sikentáncz Szilveszter köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt évek után, amikor sok esetben még a lakhelyünket sem sikerült elhagyni, a néptáncos közösség nagy családja újra találkozhat a rendezvényein. – Ez a fiatalság esetében még fontosabb, hiszen a „laptop-hátak” szépen lassan kiegyenesednek, a tekintetek újra felemelkednek és a szemek nem a monitoroktól csillognak, hanem attól, hogy örülünk egymásnak, a szép időnek és annak, hogy szeretjük a zenét és szeretünk táncolni. Ráadásul mindezt egy olyan közegben, egy olyan dologgal kapcsolatban tesszük, ami a kultúra maga, ami mindenkihez, mindenhová el kell, hogy jusson – hangsúlyozta az Örökség egyesület elnöke.

A köszöntőket követően kezdődtek az együttesek bemutatói. A mai napon jászberényi, budapesti, ráckevei, székesfehérvári, szegvári, somorjai, deszki, ipolysági és szekszárdi tánccsoportok léptek színpadra.

– Több fesztivált is rendeznek ezen a hétvégén az országban, hiszen a pandémiás helyzet után mindenki igyekszik utolérni magát, mindenki próbálja megszervezni a programjait, ezért különösen is nagy szó, hogy Pápán erre a hétvégére ilyen sok fiatal jött össze – mondta a Médiacentrumnak Müller Anita táncművész, mesterpedagógus, a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” AMI igazgatója, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület elnöke, aki úgy fogalmazott, a XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó nagy mérföldkő, hiszen ez is egy vadvirágos vállalás volt annak idején és azóta is egy folyamatosan előremutató feladat a fesztivál szervezése.

A XX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozó táncházzal zárul, ahol a Tarsoly zenekar húzza a talpalávalót.    




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: