Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Virtuális séta a zsinagógában

Babos Petra | 2022.05.23.

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület jó kapcsolatot ápol a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével. A közelmúltban megkereste a pápai egyesületet Horváth József, a MAZSIHISZ alelnöke, aki felajánlotta, hogy a szövetségüknek lehetősége van arra, hogy virtuális sétát készítsenek a magyarországi zsinagógákról, így a pápai épületről is.

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, nagyon örültek a megkeresésnek, hiszen a virtuális sétával még többen megismerhetik, megtekinthetik a pápai zsinagógát.

– Úgy gondoljuk, ez a lehetőség mindenképpen pozitív mind a város, mind az egyesület számára, s így egy kicsit bemutatkozhatunk. A virtuális túra során megjelenő szövegrészeket az egyesület tagjai szerkesztették meg, a város pedig jóváhagyta azt. Több szakirodalmat is felhasználtunk, hiszen fontos, hogy minél több ember figyelmét felkeltsük – tette hozzá.

Tóth Péter, a 3 DIM alapítója, fényképésze a Médiacentrumnak elmondta, a pápai zsinagógában refisként járt először, hiszen történelemtanára, Torma Ákos hozta el őket egyszer az impozáns épületbe.

– Mindig is szerettem a régi építményeket, gimnazistaként még nem voltam tisztában azzal, hogy egy zsinagóga mit reprezentál. Most 15-20 év után felemelő érzés újra itt lenni – tudtuk meg a fényképésztől, aki hozzátette, a Cödoko Alapítvány megbízásából zsinagógákat járnak be virtuálisan Magyarországon a 3 DIM csapattal. A már elkészített öt zsinagóga – a makói, a nagykanizsai, a soproni, a szegedi és a Dohány utcai – megtekinthető a MAZSIHISZ oldalán.

– Igyekszünk egyensúlyban tartani a felújított, a működő, a nem működő és a nem felújított, nem látogatható zsinagógák arányát. A közeljövőben reményeink szerint még több zsinagógába tudunk elmenni fényképezni, s így meg tudjuk mutatni a közönségnek távolról az épületet. Ennek részeként érkeztem ma Pápára, hogy lefotózzam a pápai helyszínt – árulta el Tóth Péter.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.23.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: