Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gyermeknap a Nátuskerti óvodában

Babos Petra | 2022.05.26.

A Pápai Városi Óvodák Nátuskerti Tagóvodájában az elmúlt két hétben a népmeséké volt a főszerep. A témát projekthét keretében dolgozták fel az óvónők a gyerekekkel, s olyan meséket ismertettek meg a velük, mint A só, A három kívánság, Az égig érő paszuly, a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj és társaik. A meséket feldolgozták dramatizálva, meseillusztráció-készítéssel, diafilmnézéssel, szerepjátékokkal, énekkel számos, változatos formában.

Geszti Dóra tagóvoda-vezető a Médiacentrumnak elmondta, az elmúlt két hétben a népmesék megismertetését tűzték ki célul.

– Úgy éreztük, hogy ezek a mesék kicsit hátrányosabb helyzetben vannak a mai gyermekek világában, hisz ezek nem  modern mesék, melyek a tabletekről és okostelefonról ömlenek, de mi azt valljuk, hogy a népmeséknek a személyiségfejlesztő hatása nélkülözhetetlen. Ezért mi, a Nátuskerti óvoda dolgozóival elhatároztuk, hogy megismertetjük ezeket a gyerekekkel. A szülőkkel együttműködve beszélgettünk róla, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét, általában gazdagabb fantáziával rendelkeznek. Emellett nyelvileg is előrébb járhatnak társaiknál, fejlettebb szókinccsel, jobb szövegértéssel bírnak, érzelmileg is fejlődnek, a mesék feszültségoldó hatással bírnak, s a mese megoldást kínál a problémákra – emelte ki Geszti Dóra, akitől megtudtuk, a felnőttkorra is kihat a mesék jótékony hatása, hiszen segít megküzdeni az élet kihívásaival, alapvető erényekre tanít, s egyben az egyik legjobb minőségi időtöltés is.

– A mai napon a Nátuskerti Óvodáért Alapítvány és a szülők támogatásával népi játszóházat szerveztünk. A kicsik környezetbarát, fából készült játékokkal játszhattak. Ezek nem fogyasztanak áramot, nincs hozzájuk mobilapplikáció és az egyszerűségben rejlik a nagyszerűségük – emelte ki a tagóvoda vezetője.

A gyermeknapot körhintával és népi ügyességi játékokkal igyekeztek színessé varázsolni, volt például csigafuttató, csirkepofozó, golyóvezető, békaugrató, gólyalábon járás és horgászat fateknőből. Ezenkívül lehetett papírsárkányt és magyar motívumos karkötőt is készíteni, valamint tésztanyakláncot fűzni az óvó nénik segítségével.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: