Stankovics Marianna költői estje

905
Fotó: Babos Petra

A Jókai Kör ma tartotta soron következő összejövetelét, melyen Stankovics Marianna, a PSzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium magyartanárának költői estjén vehettek részt az érdeklődők. A rendezvénynek a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.

 A költőnő a Médiacentrumnak elmondta, tízéves korában kezdte a versírást.

– A Magyar Televízióban ment a Cimbora című műsor, s oda elküldtük édesanyámmal két versemet is, s azt felolvasták a televízióban. Erre rendkívül büszkék voltunk. Aztán pár évig még írtam, majd hosszú szünet következett, s 45 éves koromban kezdtem újra a versírást – tudtuk meg az írónőtől. – A mostani verseim többsége a Magyar Műhely című folyóiratban jelent meg. Ez egy neoavantgárd lap. Az ott megjelent versek közül nem volt mindegyik neoavantgárd típusú. Vannak hagyományos verseim is. A rímeket nagyon kedvelem. A versek témájukat tekintve az emberiségről szólnak. Elavultnak tűnik, de úgy érzem, napjainkban igenis beszélni kell róla, amikor egyre sanyarúbbnak tűnik a Föld és az emberiség sorsa.

– A verseim egy része megjelent, tervezem, hogy kötet formájában is kiadom. A munkakötetnek a History 2022 címet adtam, de ez még változhat -tette hozzá  

– Tanárként úgy látom, a tanulók szeretnek verseket írni és olvasni. Magyarórákon tapasztalom, hogy például Arany balladái sok fiatalra hatnak, de többen szeretik Adyt, Tóth Árpádot is – árulta el a tanárnő, aki hozzátette, ő mindenféle verset szeret, Nagy Lászlótól Kányádi Sándoron át Váradi Szabolcsig.

Stankovics Mariannával dr. Hodásziné Pingitzer Andrea magyartanár beszélgetett. A rendezvényen a versekből is kaphattak ízelítőt a megjelentek, hiszen Sz. Juhász Klára, Szelestey Éva és Rozgonyiné Csepregi Annamária magyartanárok olvastak fel a költeményekből.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!