A Magyar Királyi Honvéd Légierő tragédiája

1326
Fotó: Babos Petra

Idén ősszel három alkalomból álló előadássorozatot hallhattak az érdeklődők a katonai repülésről Kosiztky Attila nyugállományú repülő-altábornagy tolmácsolásában, a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A sorozat utolsó állomásán a Magyar Királyi Honvéd Légierő tragédiájáról tartott érdekfeszítő előadást a nyugállományú repülő-altábornagy pénteken délután.

A közkedvelt előadó elmondta, 38 évig repült vadászpilótaként 28 féle géppel, 6.665 felszállás során összesen 3.369 órát töltött a levegőben. Életében meghatározó helyszín volt a pápai repülőtér, hiszen 27 éven át itt repült, megszakításokkal 18 évig itt is élt családjával.

Kositzky Attila kiemelte, az előadássorozatot a magyar katonai repülés történetével kezdte, amit összehasonlított a környező országok légierejével.

– A Trianoni békediktátum miatt a mi légierőnk elsorvadt, majd 1939. január 1-jén Horthy Miklós intézkedése alapján hivatalosan Magyar Királyi Honvéd Légierővé alakult át. 1945. május 5-én a Magyar Királyi Honvéd Légierő fizikailag megsemmisült, s  állományát szélnek eresztették, s voltak, akik hadifogságba kerültek – mesélte Kositzky Attila.

– A rejtett légierő 1920 és 1938 között működött. Nem volt lehetőség arra, hogy az állomány felsőfokú katonai végzettségre tegyen szert, hiszen civil emberek voltak. A Magyar Légierő katonai repülése 1938-ban 18 éves késésbe került. A légierő parancsnokok szárazföldi katonák voltak, tehát a légierőhöz semmi közük nem volt – tudtuk meg Kositzky Attilától, aki hozzátette, Horthy Miklós 1941-ben a magyar katonai vezetést alárendelte a németeknek, innentől kezdve a Magyar Királyi Honvéd Légierő már nem tudott önállóan tevékenykedni. – 1945. április 16-án USA vadászgépek szétlőtték vadászgépeink egy részét. Május 4-én pedig felgyújtották a maradék gépeket, s ezzelténylegesen megszűnt a Magyar Királyi Honvéd Légierő. Május 5-én, Ausztriában letették a fegyvert – fűzte hozzá.

Kositzky Attila kiemelte, az állomány óriási erőfeszítések árán komoly tetteket hajtott végre, hiszen jól használták a technikát.

A népszerű előadótól megtudtuk, két új előadása készült el, az Őrzők, nyilak, angyalok és a Légi divat és égi manna – amelyekkel reméli, hamarosan ismét meglepheti a pápaiakat.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!