Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A hónap műtárgyai

Babos Petra | 2022.06.07.

Júniusban az Esterházy-kastélyban két, különböző méretű borospalackot és egy talpas poharat, míg a Kékfestő Múzeumban a múzeum 60 évvel ezelőtti megnyitójára készült klisét, meghívót és belépőjegyet választották a hónap műtárgyainak.

Dr. Méri Edina, a múzeum szakmai vezetője elmondta, mivel idén 60 éves a múzeum, igyekeztek olyan tárgyakat választani, amelyek kapcsolódnak az évfordulóhoz. 

– A megnyitóünnepség dokumentumait mutatjuk be, a megnyitóbeszéd teljes szövegét, a belépőjegyet és magát a meghívót – emelte ki a szakmai vezető.

Dr. Méri Edina hangsúlyozta, már készülnek a hatvanadik jubileumra, amelynek alkalmából több, A hónap műtárgya minikiállításon látható tárgyhoz hasonlót is bemutatnak majd. Vannak egyéb emléktárgyak is, külön erre az alkalomra nyomott kis kendők, terítők és egyéb nyomtatványok – mondta dr. Méri Edina, aki elárulta, terveik szerint szeptemberben nyitják meg a jubileumra összeállított kiállítást. 

Huiber Edit múzeumpedagógus elmondta, a két különböző méretű butéliát az Esterházy-címerrel, vélhetően bor és szódavíz szervírozására használták. A kecses, négykaréjos talpas pohárra az üvegmetsző a XX. század elején szintén az Esterházyak címerét metszette. A pohár meleg ital, grog vagy puncs fogyasztására szolgálhatott – tudtuk meg a múzeumpedagógustól.

A hónap műtárgyai június végéig ingyenesen megtekinthetők.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: