Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Petőfiről, Kodályról, énekről, zenéről

Horváth Andrea | 2022.06.08.

A költészet és a zene jegyében telt a Pápai Petőfi Városbarát Egylet mai összejövetele. A katolikus iskola könyvtárában tartott ülésen Kovács Attiláné nyugdíjas ének-zene tanár Petőfiről, Kodályról, énekről, zenéről címmel tartott előadást.

Zsúfolásig megtelt a helyiség, a megjelenteket Gombásiné Takács Gyöngyi, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola igazgatója köszöntötte. Mint mondta, nagy örömmel adnak otthont az egylet összejöveteleinek, melyek mindig tartalmas programok. Ezt követően P. Tófeji Valéria olvasta fel Zene című versét, majd Kerecsényi Zoltán, az egylet ügyvivője elmondta, hogy az idei helyi Petőfi-évfordulók mellett a Kodály-jubileumok adták a téma időszerűségét: a zeneszerző, népzenekutató 140 éve született és 55 esztendeje hunyt el.

Kovács Attiláné Vajda Edit az ének-zenei általános iskolába járt, aztán petőfis volt, tehát a két alkotó már itt megjelent az életében, s ez meghatározó lett számára. Előadásában részletesen szólt Kodály Zoltán pályafutásáról, érdemeiről, s kitért arra is, hogy Kodályt és Petőfit a népdalok világa is összeköti, hiszen Petőfi a magyar népköltészetből indult ki, verseit sokan népdalként énekelték. Kodály Zoltán is megzenésítette a költő sorait, például a háborús években előszeretettel fordult ihletésért a verseihez, később pedig a Nemzeti dal című költeményét dolgozta fel férfikarra.  





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: