Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Visszalátogatott az alma materébe – Prof. Dr. Veress Gábor előadása a Türrben

Horváth Andrea | 2022.06.09.

Prof. Dr. Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgatója, kardiológus professzor tartott előadást a Türr István Gimnázium tanulóinak. Az elismert szaktekintély a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programja keretében látogatott vissza egykori iskolájába. A Széchenyi-díjas professzor előadásban bemutatta az Állami Szívkórházat és beszélt többek közt a nemrégiben megszervezett poszt-Covid-ambulanciájukról is.

Az országos Alumni Program célja, hogy a neves tudósok, szaktekintélyek egykori alma materükhöz fűződő kapcsolatukra építve viszi közelebb a középiskolás fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában. Prof. Dr. Veress Gábor örömmel élt a lehetőséggel. 1957-1961 között járt a Türrbe, mint mondta, szeretett tanulni és sportolni is, éveken át kosárlabdázott. A kiváló tanárok, a tehetséges, szorgalmas diákok közösen alakították ki a legendás türrös szellemiséget, tette hozzá.

A professzor édesapja is orvos volt, ezért választotta ezt a hivatást, az iskolában pedig felkészítették a felvételire. Sebész szeretett volna lenni, de Pápán a belgyógyászati osztályra került és magával ragadta ez a szakterület, különösen a kardiológia. A betegellátás mellett mindig szánt időt és energiát a tudományos munkára is. Amerikai tanulmányútjának tapasztalatait felhasználva vezetése alatt a balatonfüredi szanatórium a megye sürgősségi kardiológiai centrumává fejlődött. Nagyon büszke arra a nemrégiben kialakított poszt-Covid-ambulanciájukra, ahova Veszprém megyéből érkeznek a páciensek, akik bár megküzdöttek a betegséggel, de a szövődményeitől később is szenvednek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vírus nem csupán a tüdőt támadja meg, hanem a szív, a máj, a vese, a bőr is érintett lehet.

Prof. Dr. Veress Gábor a türrös diákoknak tartott előadásában felidézte diákéveit, majd bemutatta a szívkórházat, és beszélt a szívbetegségekről is. Mint mondta, ők Balatonfüreden már csak a másodlagos prevencióval tudják segíteni a betegeket, de a legfontosabb az elsődleges megelőzés lenne, tehát hogy gyerekkortól, fiatalkortól egészségesen, füstmentesen kellene élni a szívünk érdekében.

Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium és Kollégium intézményvezetője elmondta, nagyon örültek, hogy a neves professzor elfogadta a meghívást. Az előadáson elsősorban olyan diákok vettek részt, akik a gyógyító pálya iránt érdeklődnek. Számukra egy-egy ilyen program rendkívül inspiráló, tette hozzá Németh Zsolt.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: