Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

110 millió forint pluszbevétel

Huszár Hajnal | 2022.06.09.

A múlt év első öt hónapjához képest idén május végéig 110 millió forinttal több iparűzési adó folyt be a város kasszájába – közölte dr. Áldozó Tamás polgármester az önkormányzat adófolyószámlájának legfrissebb adatait. A városvezető a május végi adófizetési határnap kapcsán tájékoztatott a bevételekről.

Eszerint iparűzési adóból eddig 879 millió forint bevétele keletkezett az önkormányzatnak, ami a helyi gazdaság bővülését jelzi. Magánszemélyek kommunális adójából is jelentős többletbevétel keletkezett: míg tavaly május végéig 90 millió forintot fizettek a pápaiak, addig idén ugyanebben az időszakban 131 millió forint érkezett az önkormányzathoz. A többlet azonban nem az adóalanyok számának növekedéséből vagy adóemelésből származik, hanem a múlt évben megkezdett adóellenőrzés eredményéből, sokan ugyanis nem tettek eleget az ingatlanjuk után keletkező adófizetési kötelezettségüknek, s ezt az ellenőrzések feltárták.

Jelentős helyi adónak számít városunkban az építményadó, ennek május végi összege 60 millióval marad el a tavalyihoz képest, a bevételkiesés oka pedig a garázsadó kivezetése, 2022-ben ugyanis Pápán már nem kell adót fizetni a gépjárműtárolók után.

A befizetett helyi adók sok fontos feladat ellátására nyújtanak fedezetet – emlékeztetett a városvezető, a többletbevételek pedig újabb feladatok finanszírozását teszik lehetővé. Ehhez a költségvetési rendeletet kell módosítania a testületnek. A tervezett módosítások között szerepel a Volánbusznak fizetendő 142 millió forintos ellentételezési díj fedezetének biztosítása, 39 millió forintot kapnak a város óvodái a megnövekedett energetikai költségek fedezésére, 90 millió forintot tesznek hozzá a városfejlesztési osztály által kezelt beruházások finanszírozásához és az önkormányzat 40 millió forint értékben ágazati pótlékot biztosít az Egyesített Szociális Intézmény munkatársai számára. A költségvetés-módosításról a júniusi ülésen tárgyal majd a képviselő-testület.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: