Óvónői szakmai nap a mese jegyében

567
Fotó: Kuri Ákos

A Pápai Városi Óvodák vezetősége a Játékfesztiválhoz kapcsolódóan ismét megszervezte hagyományos szakmai napját. A Petőfi Moziban tartott rendezvénynek kettős célja volt. Egyrészt a pedagógusnap kapcsán megköszönték az óvodai dolgozók egész éves munkáját, másrészt a mesevilághoz kötődő szakmai előadás is gazdagította a programot.

Az évtizedes múltú rendezvényen a Tókerti óvoda Ibolya csoportjának műsorát követően dr. Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntőt. Kifejezte őszinte nagyrabecsülését, de mint mondta, a változó világ új kihívások elé állít mindenkit: az óvodák jelentősége, szerepe, a színvonalas szakmai munka nem kérdéses, de mivel városunk hamarosan Győr agglomerációjává válik, azon kell dolgoznia mindenkinek, így az óvónőknek is, hogy Pápa vonzó legyen a kisgyerekes családoknak, hiszen meg kell állítani a város népességének csökkenését. A közeljövőben jut majd forrás az óvodák fejlesztésére, és a zöldterületek bővítése is a célok között szerepel. A város komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy vonzó célpont legyen a letelepülni kívánó fiataloknak, családoknak.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője is megköszönte a kollégák munkáját, és örömét fejezte ki, hogy a szakmai napra az egyházi fenntartású pápai intézmények és a környékbeli óvodák dolgozói is elfogadták a meghívást. Ezt követte Somlai Nikolett Rózsa meseterápiás szakember, a városi óvodák intézményvezető-helyettese előadása és Senye Ilona meseterapeuta interaktív programja. Mindkettő a mese jótékony hatására és a természet tiszteletére épült.

Somlai Nikolett Rózsa három, az óvodásokat érintő nevelési lehetőségről számolt be. Az önkormányzat engedélyével a Várkertben színes házikókat állítanak fel, amelyek különböző meseösvényekhez tartoznak. A Károgi és Kurrogi elnevezésű meseösvényhez kapcsolódóaknál mesék és érzékenyítő játékok várják a gyerekeket. A platánfák titkos ösvénye pedig elsősorban a természet szeretetére, tiszteletére nevel. A harmadik lehetőség a Bakonyerdő Zrt. támogatásával valósul meg, Huszárokelőpusztán tartanak majd foglalkozásokat.

Senye Ilona olyan meséket válogatott az alkalomra, melyek a mesterségről, a türelemről szólnak és ehhez kapcsolódtak a játékok.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!