Pápa a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál Veszprém megyei helyszíne

567
Fotó: Horváth Andrea

Délben több mint hatszáz Veszprém megyei táncos ropta a Fő téren, hiszen városunk az országos fesztivál megyei helyszíne. Délután az Erzsébet ligetben felállított színpadon egymást követik a fellépők, este pedig táncházra várják az érdeklődőket.

A Csoóri Sándor Program a népi kultúra területén, közösségteremtő műfajokban működő szervezeteket, közösségeket támogatja. Az először megrendezett Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál célja, hogy megmutassa az öt évvel ezelőtt indult program eredményeit, a népművészeti mozgalom magas színvonalát. A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület is kapott támogatást programokra, működésre, képzésekre, így természetesen részesei a határokon is átívelő kárpát-medencei kulturális összefogásnak, sőt, ők a megyei program szervezői.

Unger Tamás alpolgármester a délutáni programok megnyitóján elmondta, hogy örömmel fogadta a város ezt a fesztivált, s az, hogy Pápa adhat otthont a rendezvények, mutatja az itt folyó magas szintű munkát, mely néptáncos körökben is elismert. A kultúránk és a hagyományaink különböztetnek meg más nemzetektől, ugyanakkor ezek a hagyományok összekötnek minket, magyarokat, függetlenül attól, hogy hol élünk, tette hozzá az alpolgármester. Ezt követően a megye énekesei, táncosai léptek fel, a talpalávalót a Pántlika zenekar húzta. Generációk fesztiválja ez, hisz az óvodásoktól a szépkorú résztvevőkig, sokan csatlakoztak a programhoz.

Az Erzsébet ligetben a színpadi műsort népművészeti kirakodóvásár egészíti ki, a népi mesterségek jeles képviselői várják portékáikkal az érdeklődőket.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!