Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Francsics Károlyra és Orlai Petrich Somára emlékeztek

Babos Petra | 2022.06.15.

A Petőfi Városbarát Egylet a pápai születésű Francsics Károlyra emlékezett ma. A borbélymester jelentős mennyiségű és értékű naplófeljegyzést, memoárt készített megyénk és hazánk Petőfi korabeli, az 1848/49-es szabadságharc előtti, alatti és utáni eseményekről, a polgári átalakulás korának mindennapjairól. Érdekes visszaemlékezéseit először Kis kamorámban gyertyát gyújték címmel adták közre, s később rádiójáték is készült a műből. Erre figyelt fel Zsuppán István nyugalmazott művésztanár, aki akkor hallott először Francsics Károlyról és az ő pápai vonatkozásairól. A borbély életéről, a vele egykorú pápai, s környékbeli történésekről mesélt a Petőfi Sándor utcai református ókollégium melletti Petőfi-háznál az egylet önkénteseinek Zsuppán István.

Francsics Károly naplóit és visszaemlékezéseit összesen hat vaskos kötetbe másolva hagyta az utókorra, s közel 3200 oldal terjedelmű életművének mintegy hatoda vált nyomtatásban hozzáférhetővé, tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól, az egylet ügyvivőjétől.

Az egybegyűltek emlékszalagot kötöttek a Petőfi-ház emléktáblájához, majd Margl Józsefné egyleti önkéntes olvasott fel egy Petőfi-verset.

A rendezvény résztvevői ezt követően a Barát utcába mentek, Petőfi és Orlai második pápai lakóhelyéhez, az idősek otthonához, hogy röviden megemlékezzenek az idén kétszáz éve született Orlai Petrich Somáról, a hajdani pápai diákról, a történeti festészet jeles alakjáról is, majd koszorút helyeztek el az öt évvel ezelőtt állított Orlai-Petőfi-emléktáblához. A programon a Petőfi-emlékprojekt keretében emlékplakettet nyújtottak át Szalainé Tihanyi Andreának, Pápa Város Önkormányzata Egyesített Szociális Intézménye intézményvezetőjének, megköszönve, hogy a tábla elhelyezése óta méltón őrzik és ápolják Orlai és Petőfi emlékét.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: