Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

A jövő szombat ismét a múzeumoké

Horváth Andrea | 2022.06.17.

Június 25-én ismét Múzeumok Éjszakája. A pápai programkínálat új helyszínnel gazdagodik, hisz a víztorony is látogatható lesz szombat este, az Esterházy-kastély, a Kékfestő Múzeum, a Pannonia Reformata Múzeum és a gyűjteményi könyvtár, valamint a Hagyományok Hegye mellett. Színes programkínálat várja mindenütt a látogatókat 18 és 24 óra között.

A víztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Az új helyszín valóban kuriózum. Baki Berta, a Pápai Vízmű Zrt. műszaki irodavezetője elmondta, az építmény kilátótoronyként fog üzemelni azon az estén. Nem kell időpontra érkezni, folyamatosan indulhatnak a látogatók felfelé a 210 lépcsőn, de lent is lesz program, ismeretterjesztő filmeket vetítenek, kvízkérdésekkel tehetik próbára tudásukat az érdeklődők, a gyerekeket pedig rajzos feladatok várják.

Az Esterházy-kastély is virraszt június 25-én, mondta Poráczky Tünde programszervező. Félóránként indulnak a tárlatvezetések, de két alkalommal, 19 órakor és 20.30-kor a Strakovits-gyűjteményben maga a gyűjtő kalauzolja a vendégeket. A kastély állandó és időszaki kiállításai is látogathatók, nyitva lesz a marionettszínház, de a legyezőnyelv titkai sem maradnak rejtve a látogatók előtt. A barokk ruhás fotózás, a barokk játékpark, a kézműves-foglalkozás mellett kávékóstolóra is lehetőség nyílik. Ez utóbbira előzetes regisztráció szükséges az info@esterhazykastely.com e-mail címen.

Méri Edina múzeumi szakmai vezető felhívta a figyelmet az Esterházy-kastélyban látható új állandó kiállításra, ahol 21 órától 23 óráig tart tárlatvezetést Huiber Edit történész, de előtte még 19 órakor Epres Attila színművésszel kalandozhatunk Pápa és környéke múltjában. A Kékfestő Múzeumban is félóránként indulnak a tárlatvezetések, kékfestő mesterektől tanulhatnak a látogatók és gombokból készülnek majd dísztárgyak.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek programjairól Köntös László igazgató beszélt. A Pannonia Reformata Múzeumban megtekinthetők az állandó kiállítások, az alkotóműhelyben ajtódísz, medál, amulettek készülnek majd, de lesz szabadtéri csillagösvény is az udvaron. A kávézó is nyitva tart éjfélig, akik itt megpihennek, 21 órától Illés Csaba gitárjátékát élvezhetik. A gyűjteményi könyvtárban, a református gimnázium épületében 18 órakor nyílik kiállítás régi könyvekből. A válogatás legkorábbi darabja 1482-ből való. Emellett látogatható az 1848-as kiállítás és ismét munkába áll az a nyomdagép, melyen Pápán 1848-ban kinyomtatták a Nemzeti dalt.

Aki a nyüzsgés után a természetbe vágyik, a Hagyományok Hegyén Tóth Kálmán és csapata várja, a kilátóból gyönyörködhetnek az esti fényekben a vendégek, de végigsétálhatnak a Természet Ösvényén, s megtekinthető az avar kiállítás is.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: