Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Komoly értékek bújhatnak meg a szekrény mélyén

Pintér-Papp Eszter | 2022.06.23.

„Ha szeretnéd megtudni mit tegyél örökölt régiségeddel, a nagymama házában talált műkincsekkel, ha gyűjtő vagy és érdekelnek a műtárgyak, találkozzunk Bikás György előadásán a Kékfestő Múzeumban!” – így invitálták az érdeklődőket a Reflektorfényben műkincseink és értékeink sorozat ma délutáni alkalmára.

Bikás György igazságügyi szakértő előadásában szakterületével, a nemesfémekkel kapcsolatban osztott meg érdekes információkat a hallgatósággal. Elsőként bemutatta azokat a nemesfémeket, melyeket ma Magyarországon legálisan forgalmaznak és fémjeleznek, majd bemutatta azokat a trendeket, melyek az ékszerviseleti kultúrában megfigyelhetők.

Bikás György, aki a kulturális javak ár- és értékbecslésével foglalkozik, kérdésünkre elmondta, nem ritka az, hogy hagyatéki eljárásban a közjegyzők akár vita miatt, akár azért, mert nem tudják egyes tárgyakról, hogy pontosan milyen értéket képviselnek, szakértő segítségét kérik. Ahogy fogalmazott, azt azért tudni kell, hogy Dárius király kincsére nem lehet számítani Magyarországon.

Huiber Edit történész, az előadássorozat szervezője a Médiacentrumnak elmondta, sorozatuk célja, hogy rávilágítson, mindenkinek érdemes körülnézni odahaza, hiszen elképzelhető, hogy tudtuk nélkül komoly értékeket őriznek a fiókok, vagy akár a padlások. Mint mondta, ha valaki például hagyatékban talál értékes tárgyakat, amelyeket nem szeretne megtartani, lehetősége van azokat felajánlani egy múzeumnak, ahol megőrzik azt az utókornak.

A Reflektorfényben műkincseink és értékeink sorozat előkészítés alatt álló következő előadásán előre láthatóan néprajzi kincsekről lesz szó.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: