Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Kiállítás, csillagtúra, zene

Horváth Andrea | 2022.06.25.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek kiállítóhelyei is csatlakoztak a Múzeumok Éjszakája programsorozatához. A gyűjteményi könyvtárban új kiállítás nyílt régi könyvekből, a Pannonia Reformata Múzeumban pedig csillagtúra, Illés Csaba hangulatos gitárkoncertje, kézműves-foglalkozás várta az érdeklődőket.

A gyűjteményi könyvtárban A papír már bizonyított címmel nyílt kiállítás. A tárlat célja, hogy kultúrtörténeti ritkaságokat tárjanak a látogatók elé, ily módon is bizonyítva, hogy a könyv időtálló adathordozó.

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Mezei Zsolt, tudományos munkatárs nyitotta meg a tárlatot. Mint mondta, mintegy negyven dokumentumot helyeztek el a tárlókban. A kollégákkal igyekeztek átfogó képet adni a gyűjteményi könyvtár régi könyves állományáról, szerencsére nagyon gazdag a rendelkezésre álló anyag.

Régi könyvnek az 1800. december 31. előtt megjelent könyveket nevezzük, s a tárlat gerincét valóban ebből a korból származó kötetek adják. De van két, kézzel írott kiállítási darab a könyvnyomtatás előtti időkből, valamint több Biblia is került a tárlókba, de Mezei Zsolt elmondta, hogy a személyes kedvence egy ősnyomtatvány a 15. század végéről, gyönyörű iniciálékkal.

A Múzeumok Éjszakáján a gyűjteményi könyvtárban az érdeklődők megtekinthették az Egy nevezetes nap emlékei és a Munkában az egykori Főiskolai Nyomda sajtógépe című állandó kiállításokat is és lehetőség volt nyomtatásra is.

A Pannonia Reformata Múzeumban késő este sokan üldögéltek a hangulatos udvaron, Illés Csaba koncertje tavaly is nagy siker volt, így idén is meghívták a művésztanárt, aki ezúttal sem okozott csalódást közönségének. Az Ótemplom mögötti füves területen, az eperfa alatt csillagtúra várta a látogatókat. A túra vezérfonala a béke volt, ehhez kapcsolódtak az állomások, elgondolkodtató és játékos feladatokkal. Az ötletgazda, Füstös Gáborné elmondta, hogy nagyon sokan részt vettek a túrán, mely inkább lelki, érzelmi utazás volt.

A kézműves-foglalkozáson egyházművészeti medálok mellett ezúttal galambos kopogtatót is lehetett készíteni. Emellett természetesen a kiállításokat is sokan felkeresték.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: