Figyelem, napokig komoly hőség várható!

556
Fotó: Pintér Ádám

Az országos tisztifőorvos június 27-én, hétfőn 0 órától június 30-án, csütörtökön 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint mától fokozódik a hőség, a jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetünk, és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Ezeken a napokon 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon óvintézkedések nélkül, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Nagyon fontos figyelmeztetés, hogy soha ne hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot!

A hőség miatt az országos tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartása érdekében a programozott karbantartások elnapolását is.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!