Petőfi örök

299
Fotó: Kuri Ákos

Petőfiről, életének utolsó hónapjairól, napjairól, óráiról tartott előadást Rozgonyiné Csepregi Annamária tanárnő a Petőfi Városbarát Egylet legutóbbi összejövetelén. Az ülés helyszíne ezúttal is a katolikus iskola könyvtárterme volt.

A találkozó elején Varga Árpád olvasta fel „Petőfi örök” című saját versét, majd Kerecsényi Zoltán ügyvivő köszöntötte a megjelenteket és az előadót. Mint mondta, minden Petőfivel kapcsolatos témát szívesen fogadnak, ezért is örültek Rozgonyiné Csepregi Annamária anyagának. A tanárnő tulajdonképp két saját novelláját alapul véve beszélt Petőfi Sándor életének utolsó hónapjairól, napjairól. Az első részben a segesvári ütközethez kapcsolódó visszaemlékezéseket idézte fel, a második részben pedig fikciós írása kapcsán beszélt a költőt övező legendákról, miszerint túlélte a csatát, orosz fogságba került és Barguzinban halt meg.

Petőfi Sándor élete több titkot is őriz, már születésének helye körül is vannak viták, haláláról pedig még több legenda kering. Vajon elhunyt-e Segesvár környékén vagy elhurcolták Szibériába? A biztos választ nem ismerhetjük, de ahogy azt Kerecsényi Zoltán ügyvivő elmondta, Petőfi örök, hisz gondolatai fennmaradtak, verseiben ma is megtalálhatók.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!