Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nem kell ivóvízhiánytól tartani

Huszár Hajnal | 2022.07.01.

Dr. Áldozó Tamás polgármester Vörös Dániellel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatójával egyeztetett ma délelőtt a tapolcafői vízbázison a szolgáltatási terület ivóvízellátásának biztosításáról. Az igazgató elmondta, a három különböző vízhozamú kút rendben működik, a víz kitermelését végző szivattyúk csaknem teljes kapacitással működnek és nem kell vízhiánytól tartani. Ugyanakkor arról is tájékoztatta a városvezetőt, hogy csak májusban 40 ezer köbméterrel nőtt a vízfogyasztás a múlt év azonos hónapjához képest, a júniusi adatok pedig várhatóan még nagyobb többletfelhasználást mutatnak majd.

– Ez a többletvízigény nem keletkezhet a mindennapos lakossági üzemszerű használatból, vagyis a nagy meleg miatti több ivásból, fürdésből és egyéb használatból, ezt csak a kerti medencék töltése, az autómosás és az öntözés, locsolás okozhatja, illetve a nagy mennyiségű illegális vízkivétel a tűzcsapokról, amire több példát is láttunk a kistelepüléseken – magyarázta a vezérigazgató.

A Vízmű vezetője a polgármesternek a felszínre törő forrásokat is megmutatta a vízbázison és elmondta, 2019-ben ezek még bőségesen ontották a vizet, most azonban épphogy csak működnek.

– A régi források vízhozama hatodára, hetedére csökkent a száraz időjárás miatt, ez jelzés számunkra és jól mutatja, hogy a karsztban lévő víz mennyisége a nagy szárazság miatt csökkent – tájékoztatott, hangsúlyozva, ez a kutak víztermelésére még nem hat ki.

– Egyelőre a mélyfúrású kútjaink vízhozama nem változott, a kutak vízszintje nem csökkent. A megnövekedett vízigények kiszolgálására jelenleg a közepes kutunk – ami 7000 liter/perc vizet termel – folyamatosan működik és a víztorony szabályozási rendszere kapcsolja be automatikusan a többi kutat is a vízfelhasználási igényeknek megfelelően.

Dr. Áldozó Tamás, a látogatás után úgy fogalmazott, a látottak alapján elmondható, drámai a változás a tapolcafői vízbázison, hiszen olyan mértékben esett vissza a szabad szemmel látható pozitív kutak, források vízhozama, ami nagyon régi időket idéz.

– Ennek köszönhetően a Tapolca patak és a Bakony-ér medrében átfolyó víz mennyisége is jelentősen csökkent az elmúlt hetekben.

A városvezető – megerősítve Vörös Dániel szavait – azt kérte a lakosságtól, hogy fogadják meg a Vízmű kérését és ne használják az ivóvízrendszerről származó vizet olyan célokra, mint az öntözés, autómosás és medencetöltés.

– Azért fontos, hogy ezeket a tanácsokat megfogadjuk és önmérsékletet tanúsítsunk, mert ha így teszünk, nem lesz szükség arra, hogy korlátozó intézkedések egyáltalán felmerüljenek. Azt látjuk, a budapesti agglomerációban súlyos gondokat okoz az ivóvízellátás. Pápán ilyen nem lesz, de azt szeretnénk, ha semmilyen korlátozást nem kellene kötelező jelleggel előírni.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: