Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megkezdődött a REND

Pintér-Papp Eszter | 2022.07.01.

A Mi atyánk a kortárs magyar művészetben című kiállítás megnyitója volt a Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál első rendezvénye a Református Ótemplomban. A Dunántúli Református Egyházkerület által szervezett nagyszabású fesztivál mától vasárnapig várja az érdeklődőket közel száz programmal Pápa belvárosában.

A REND nyitó istentiszteletét ma délután tartották a Református Újtemplomban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Udvardy György veszprémi érsek, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Nagy István agrárminiszter.

Az istentiszteleten Máté László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdetett igét, a 16. zsoltár 11. versét idézve „Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon”. A főjegyző hangsúlyozta, Dávid bizonyságtétele ez a zsoltár, melynek teljes szépsége a megváltás fényében tündököl fel. A mondat eredeti szándékát vizsgálva egy hozzánk hasonló embert látunk, aki halálos veszélybe került s a lélek legmélyéről feltörő kiáltásként hangzik a zsoltáros imádsága. – Minél több időt ér meg az ember, annál nagyobb valószínűséggel élt már át valami hasonlót, amikor ráijesztett valami komoly félelem. Aki volt már ilyen lelki mélységben, aki felismerte már a halál közelségét, akinek a lelkére nehezedett mázsás súllyal valami közeli vég fenyegetése, aztán megszabadult attól, annak ismerős lehet az az öröm, amelyből a zsoltáros hálaadása fakad – mondta Máté László.

Az igehirdetésben elhangzott, Isten megismerteti velünk az élet útját. Erre az ismeretre szükség van ahhoz, hogy megszabaduljunk a létbizonytalanságtól. Gondolhatunk itt a háborúval kapcsolatos félelmeinkre, az ennek következtében fellépő hétköznapi bizonytalanságokra, a megnehezedő mindennapi életre vagy a teremtési rend ellen zajló háborúságra is. – Talán meglepő, hogy éppen ilyen nehéz időkben tartjuk a dunántúli reformátusság újabb nagy találkozóját, az örömre hívó ige jegyében: „Örüljetek”. Hiszem, hogy éppen ilyen időkben kell ezt a találkozót megrendezni, hiszen ez a fesztivál több, mint egy nagy találkozás, seregszemle. Ezen túl találkozónk üzenetet hordoz, melyre sokaknak szükségük van mindennapi félelmeikben. Isten az élet útját ismerteti meg velünk, hogy teljes örömünk legyen – mondta a főjegyző, aki hangsúlyozta, az élet útjának megismerése a Krisztus-követésben tárul fel az ember előtt.

Az istentiszteletet követően kezdődött Fehér Adrienn és Neumann Balázs Zene az kell: Cserháti – duóban című műsora az ótemplom udvarán, majd Teleki Miklós orgonakoncertje az újtemplomban.

Az ótemplomban 18 órától Böszörményi Gergely Hitünk vallása a templomban és a templomon kívül, világi helyen című előadása, majd 19 órától Berkesi Alex 7 húron pendülő 3 évtized című szólóbasszusgitár koncertje hallható.

A mai nap nagykoncertje 21 órakor kezdődik a Fő téren, ahol a Bagossy Brothers Company lép színpadra. A REND első napját 22.30-tól táncház zárja a Fő téren.


  • Friss hírünk
    Videó
    PÁPA - KULTÚRA

    Húsvét és a kékfestés

    Vajon milyen húsvéti szimbólumok jelennek meg a kékfestés...

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: