Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pro Publico kitüntetéssel köszöntötte a város Hajnóczky Bélát

Huszár Hajnal | 2022.07.11.

95. születésnapja alkalmából Pro Publico kitüntetést adományozott az önkormányzat Hajnóczky Bélának, a Pápai Lovas Klub alapítójának, egykori edzőjének és elnökének. Az elismerést dr. Áldozó Tamás polgármester adta át ma délelőtt az ünnepelt tiszteletére rendezett kis ünnepségen Győrben, a Veres Péter Mezőgazdasági Technikumban.

A Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület által szervezett köszöntésen a városvezető mellett a Pápai Lovas Klub és a Pápai Huszár Egyesület vezetői is jelen voltak és gratuláltak az ünnepeltnek, de Hajnóczky Bélát köszöntötte Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott is, valamint a Magyar Lovas Szövetség és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség vezetése is, és több egykori tanítványa, versenyzője is részt vett az ünnepségen.

Hajnóczky Béla Budapesten született 1927-ben, ezt követően költözött a családja Pápára. A Bencés Gimnáziumban megkezdett tanulmányait a Marosvásárhelyi Hadapródiskolában folytatta, amit a háborús visszavonulás során többször is áthelyeztek. Hadifogságban került Dániába, ahonnan 1946-ban szabadult, s ezután tért vissza Pápára. Bár kiváló tanuló volt, múltja miatt az Állatorvosi Egyetemre nem vették fel, így előbb Győrben méngondozóként dolgozott, majd Pápán a mesterséges megtermékenyítő állomáson vállalt munkát, s itt tevékenykedett 1957 és 1993 között. A lovasiskola gondolatát már az ötvenes években felvetette, de akkor politikai okok miatt nem engedték, végül Varga Sándorral, a Mezőgazdasági Szakközépiskola tanárával 1967-ban kezdték meg a lovasoktatást, előbb az iskola keretein belül, majd 1976-tól önálló klubként működve. Béla bácsi Széchenyi-díjas lovas mesteredzőként évtizedeken át volt a klub edzője, több száz fiatalt tanított fegyelemre, tisztességre, a ló és a lovaglás szeretetére. Számos tanítványa versenyzőként is szép sikereket élt meg. Egy ideig a klub elnökeként is tevékenykedett. 1993 óta Győrben él, a Veres Péter Mezőgazdasági Technikumban még egy hónappal ezelőtt is levezetett egy edzést. Mint mondta, nagyon fontos volt számára, a katonai lovas hagyományok megőrzése és továbbadása.

Dr. Áldozó Tamás polgármester az ünnepségen elismerően és köszönettel szólt Béla bácsi tevékenységéről. Úgy fogalmazott, Pápa büszke lehet a lovasiskolájára, a lovas hagyományaira, a hagyományőrző huszárezredre, s mindarra, amit ez jelent, s az általuk elért sikerek, eredmények jelentős részben Béla bácsinak köszönhetők.

Bolla Kálmán, a Pápai Huszár Egyesület elnöke szintén köszönetét fejezte ki Hajnóczky Béla több évtizedes pápai munkásságáért, mint mondta, Béla bácsi azzal a szakmaisággal és tudással, amivel rendelkezett, s amit átadott tanítványainak meghatározta a pápai lovas sport színvonalát.

Az ünnepi köszöntők után a jelenlévők a születésnapossal közösen idézték fel a múltat és a régi lovas, lovasiskolás emlékeket.




Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: