Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nemzetközi energiahatékonysági workshop Pápán

Huszár Hajnal | 2022.07.12.

A V4 országok önkormányzati szövetségei szervezésében tartanak ma önkormányzati energiahatékonysági workshopot városunkban, Magyarország részéről a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a rendező partner. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) Határokon átnyúló együttműködés a partnerségért és a fejlődésért című uniós projektje keretében zajló konferenciára a magyar településvezetők mellett lengyel, szlovák, cseh polgármesterek, önkormányzati szakemberek érkeztek Pápára, mintegy hatvanan. A tanácskozás a Városházán kezdődött, ahol dr. Áldozó Tamás polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Keressük a legjobb gyakorlatokat, hiszen hatalmas kérdés most az önkormányzatok előtt az energiahatékonyság, mert az egyetemleges szolgáltatás alól való kikerülés miatt négyszer-ötször drágább lesz a közvilágítás, az önkormányzati intézmények energetikai működtetése. Itt most az a lényeg, hogy polgármesterek találkoznak egymással, elmondják, ki hogy csinálja, melyek a bevált módszerek és mik a rossz kezdeményezések – mondta el a rendezvény kapcsán dr. Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára. Hozzátette, az energiahatékonyság eléréséhez eszköz, pénz, kreativitás és innováció szükséges, de alapvetően szemléletkérdés is, hiszen jó szervezéssel sok eredményt lehet elérni. Van azonban, amikor befektetés is szükséges az eredményességhez, ehhez pedig pályázati források kellenek, mert az önkormányzatoknak ehhez nincs kellő saját ereje.

A workshopon olyan témákban ismerhettek meg kezdeményezéseket és jó gyakorlatokat a résztvevők, mint a geotermális energia felhasználása, a körforgásos gazdaság, a zöldhulladék, mint erőforrás, a geotermikus energia hasznosítása és az on-line energiamenedzsment, de szó esett pályázati lehetőségekről is.

Dr. Áldozó Tamás előadásában azokat az energiahatékonyságot növelő kezdeményezéseket ismertette, melyek már megvalósultak városunkban. Mint mondta, a közintézmények egy része műemléki védettségű épületben működik, ahol például a napelem alkalmazása nem megengedett, ugyanakkor a város már nagyon sok pályázati forrást felhasznált épületeinek energetikai korszerűsítésére.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében számos ilyen beruházásunk volt már, ám mégsem volt áttörés ezen a területen. Most jutottunk el oda, hogy az Európai Unió megfogalmazott céljai miatt is hangsúlyosabban kell foglalkoznunk ezzel a témával, és a háború miatt is – mondta. A polgármester példaként a Várkertfürdőt említette, melynek most évi 40 millió forint az áramszámlája, jövő évben azonban már 200 milliót kell fizetnie az áramért. A város intézményei vonatkozásában arról szólt, egyrészt a fenntartható városfejlesztési programban terveznek energetikai projekteket, másrészt a meglévő rendszerek racionális működtetésére törekednek.

A városvezető előadása után a workshop résztvevői a Pápai Sport Cetrumban tanulmányozták a létesítmény energetikai rendszereit, majd a Pápa Bázisrepülőtéren tettek látogatást. A workshop délután további előadásokkal és tapasztalatcserékkel folytatódott.

A magyarországi, Pápán tartott workshopot már megelőzte a szlovákiai rendezvény, a településvezetők szeptemberben Lengyelországban, majd Csehországban folytatják a tanácskozást a témában.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.04.26.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: