Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Értékelték a város zöldterületeit

Huszár Hajnal | 2022.07.13.

Az idei évben is nevezett városunk a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, a szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai ma tettek helyszíni szemlét Pápán. Programjuk a Városházán kezdődött, ahol dr. Áldozó Tamás polgármesterrel és Mészáros Csabával, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjével beszélgettek az elmúlt években végzett környezetszépítési munkákról és a jövőbeli tervekről. A beszélgetésen szóba került a fenntarthatóság, a gazdaságos üzemeltetés, az erdőtelepítés, de a zöldhulladék-kezelés is.

A polgármester szerint a versenyen való részvétel egyfajta minőségbiztosítás, hiszen a városba érkező zsűri elfogultság nélkül szemléli meg településünk közterületeit, a zöldítési munkát, véleményük pedig visszaigazolja az önkormányzati törekvések helyességét, vagy éppen rámutat hiányosságokra, hibákra.

– Mindig saját magunkhoz kell magunkat mérni, hiszen így látjuk, hogy mennyit léptünk előre. Azt azonban tudni kell, hogy a városi közterületek rendezettségében, szépségében mindenkinek felelőssége van. Sok városi szervezetnek, gazdasági társaságnak, a várost üzemeltető cégnek és minden magánszemélynek is – figyelmeztetett.

A Virágos Magyarország verseny jóval több annál, hogy a virágok számát, a virágágyások látványát értékeljük – ezt már a zsűri tagjai fogalmazták meg az egyeztetésen. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódik az értékelési szempontok sokasága is, hiszen számos dolgot vizsgáltak a bejárás során.

– Kiemelt szempontjaink között szerepel a fenntarthatóság, az, hogy a zöldterületek, a közterületek mennyire illeszkednek a zöld város képbe, mennyire veszik figyelembe a tervezésnél, kivitelezésnél és a működtetésnél az ökológiai szempontokat – közölte Nagy Gábor okleveles tájépítészmérnök, a zsűri tagja. Hozzátette, a magyarországi települések többsége jó úton halad e téren. A jelenlegi trend az, hogy minél kevesebb munkaerővel és ráfordítással lehessen fenntartani a parkokat, közterületeket, de egyre fontosabb a megújuló energiák használata is.

A helyszínbejáráson Mészáros Csaba ügyvezető kísérte végig a zsűrit. Jártak a Fő téren, az Erzsébet ligetben, a Várkertben, megtekintették a Schwenczel-rétet és a Pápai Sportcentrumot, de a zsűri kíváncsi volt egy településkapura és egy intézményi környezetre is. A látogatás után értékelik a várost, ez az értékelés kerül az országos versenyközpontba, ahol aztán öt kategóriában megválasztják a legszebb magyarországi falvakat, városokat, budapesti kerületeket.

A Virágos Magyarország környezetszépítő verseny a legrégebbi és legnépszerűbb ilyen megmérettetés hazánkban. Az 1994 óta működő mozgalomba az idei évben 349 település 452 pályázattal nevezett. Eredmény ősszel várható.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: