Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Halak költöztek a külső-várkerti tóba

Huszár Hajnal | 2022.07.13.

Ma délután megkezdődött a haltelepítés a külső-várkerti szabadidőpark látványtavába. Halacskák már eddig is éltek a város legújabb tavában és több más vízi állat is otthonra lelt a 14 ezer köbméteres vízben, ám a tervszerű haltelepítésnek ez volt az első fordulója.

Hegedűs Róbert halászati szakmérnöktől megtudtuk, a dinnyési ivadéknevelő halgazdálkodásból három mázsa tükrös, illetve pikkelyes pontyot tettek a tóba. A dinnyési tükrös egy tájfajta hal, most piaci méretű, vagyis 2,5-3 kilogrammos egyedekkel gazdagították a tó élővilágát.

– Biztos vagyok benne, hogy jó otthonuk lesz ez a tó a halaknak, az idelátogatók szeretni és etetni fogják őket, és elérhetik azt az állapotot, hogy a halak kézből fogyasztják a felkínált takarmányt – mondta a szakember, hangsúlyozva, a halakat csak kenyérrel és a kisállateledel boltokban kapható koi ponty táppal szabad etetni, de egyébként a tó megfelelő mennyiségű táplálékot szolgáltat számukra etetés nélkül is.

A haltelepítés pénteken folytatódik, a második transzportban 30 ezer darab előnevelt pontyot helyeznek majd ki. Ezek 1-3 centiméteres halacskák lesznek és azt remélik, hogy ezek is megnőnek akkorára, mint a most beköltözött társaik, vagy táplálékul szolgálnak a madaraknak, hiszen a kócsag és a szürke gém már megjelent a parkban. A tervszerű haltelepítés a következő évben is folytatódik, de addig még két különleges lakó érkezésére lehet számítani. Ezt dr. Áldozó Tamás polgármestertől tudtuk meg.

– A nádbenövéssel voltak nem várt problémáink, most úgy tűnik, tudjuk kezelni a helyzetet, de tartós eredményt szeretnénk, ezért érkezik két amur a tóba. Ezek 6 és 8 kilogrammosak lesznek, mi Józsinak és Bélának neveztük el őket. Az ő feladatuk lesz majd a tó nádmentesítése, karbantartása és bízunk benne, hogy jó munkatársak lesznek – mondta a polgármester nevetve.

Dr. Áldozó Tamás kiemelte, a haltelepítés ellenére nem tervezik, hogy horgásztó lesz a külső-várkerti tóból, inkább a hazai halfajták természetes élőhelyévé szeretnék alakítani a medret, s azt remélik, hogy az idelátogatók örömére sokat lubickolnak, napfürdőznek majd a most beköltözött állatok.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: