Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Gyakorló háziasszonyok fortélyai a kóser hétköznapok kapcsán

Horváth Andrea | 2022.07.13.



Érdekes témát jártak körül az előadók a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület nyári hagyományos rendezvénysorozatának első alkalmán. A Zsinagógai séták nyitóprogramján Frölich Erika és Teszter Nelli, két Budapesten élő, kétgyermekes háziasszony mesélt a kóser életmód gyakorlati oldaláról.


Frölich Erika zsidó hit- és erkölcstan oktató, Teszter Nelli zongoraművész. Erika vallásos családból származik, ő otthonról hozta magával ezt a tudást, Teszter Nelli pedig tanulta, de azt mindketten elmondták, hogy a kóser fogalma nem csupán az étkezésben, hanem az élet számos területén megjelenik. A kóser szó rituális alkalmasságot, tisztaságot jelent. A vallásos zsidók nem egészségügyi okokból étkeznek másként mint a keresztények, hanem isteni parancsnak tekintik a kóser étkezést, amelyet áldások, imák és rituális kézmosás kísér.


A kóser fogalma megjelenik az öltözködésben is, ebben az esetben  a visszafogottságot jelenti. A tárgyakra vetítve ez azt jelenti, hogy a szakrális célnak megfelel, másrészt a közösség is elfogadja annak szakralitását, mondta Frölich Erika.


A kóser fogalma a legtöbbek számára a konyha kapcsán ismerős. A zsidók számára csak a kóser hús fogyasztható. Egy állat akkor tekinthető kósernek, ha hasított körmű és kérődző, például  a marha, kecske és a juh, de tréflinek, tisztátalannak számít a disznó. A madarak közül kósernek számít a csirke, pulyka, liba, kacsa, galamb, de nem számítanak annak a ragadozó madarak. Hiába kóser egy állat, ha sérült, az tréflinek számít, tilos a fogyasztása. Egy tisztának számító állat húsa akkor lesz kóser, ha azt megfelelő módon vágja le a sakter, és jó alaposan kivérezteti. S ami még nagyon fontos: tilos  a tejes és a húsos ételeket összekeverni, tehát a sonkás pizza és a milánói makaróni sajttal szóba sem jöhet. A mindennapokban ez bonyolultnak tűnhet, de szokás kérdése, hisz ha rutinná válik, akkor könnyen megy már, mondták az előadók. Ami néha gondot okoz, az a hús beszerzése, hisz leginkább csak fagyasztva vásárolható kóser hús, ezért az ilyen ételeket általában előre kell tervezni.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: