Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Harangszóra kezdődött az operaelőadás

Pintér-Papp Eszter | 2022.07.17.

A Nagytemplom nyolc órai harangzúgását követően vette kezdetét a XXV. Haydn Fesztivál záróprogramja, Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című két felvonásos vígoperája az Esterházy-kastély udvarán.

Az előadás megkezdése előtt dr. Bendzsel Miklós, a Budapesti Vonósok kuratóriumának elnöke köszöntötte a közönséget, röviden értékelve az elmúlt három nap programjait, majd szólt a ma hallható opera keletkezésének történetéről és a szerzőről is.

Az előadás kezdésével megvárták a Nagytemplom harangjainak játékát, majd kezdetét vette a humorban, zenészi és énekesi bravúrokban bővelkedő előadás. Az agglegény Uberto, Serpina, a szolgálója és Vespone, a néma szolga történetét a Budapesti Vonósok, Bordás Barbara, Erdős Attila és Göttinger Pál – aki egyben az előadás rendezője is – adják elő a negyed évszázados fesztivál záróestéjén.

A mű, melyet a zenetörténelem az első vígoperaként tart számon, az őt felnevelő uraságba beleszerető szolgáló és ura kapcsolatának alakulását mutatja be, melynek során a cselszövésekben a lány segítségére van Vespone is. A történet végére a cselszövés eredménnyel jár és Umberto feleségül veszi a fiatal lányt.

A XXV. Haydn Fesztivál ezzel az előadással véget ér, de a Budapesti Vonósok úgy nyilatkoztak, a jövő évben is szeretnének visszatérni Pápára.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: