Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Búcsúját ünnepelte a Szent Anna-templom

Babos Petra | 2022.07.24.

Ezen a hétvégén ünneplik a Szent Anna-templom búcsúját. A program szombat este a nagyszülőkért bemutatott szentmisével kezdődött. A búcsúi nagymisét ma reggel tartották, amelyen Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó dr. Udvardy György érsek főpásztori üzenetét olvasta fel, majd az atya megáldotta a jelenlevő jubiláló házaspárokat.

Salgó Ferenc elmondta, Szent Anna ünnepéhez közeledve nemcsak az egyházmegye fővédőszentjére emlékeznek, hanem Ferenc pápa tavalyi rendelkezése szerint, nagyszüleinkre és a környezetünkben élő idősekre is. Július negyedik vasárnapján, Szent Anna és Szent Joakim, Jézus nagyszüleinek ünnepéhez közel, Ferenc pápa döntése szerint a nagyszülők és idősek világnapját ünnepeljük.

– Mi hisszük, hogy az öregség ajándék és a nagyszülők a nemzedékeket összekötő láncszemek, akik átadják a fiataloknak az élet és a hit tapasztalatait. Fontos tehát, hogy a korszellemmel szemben haladva, mi magunk is kimondjuk, mi az az ajándék, amely egyedül a nagyszülőktől és az idősektől kapható. Csak egy teljes, megélt élet adhat olyan távlatot, amely az időskor bölcsességét hozza el. Az élettapasztalatok, benne az örömteli és fájdalmas események is leegyszerűsítik az életet, egyértelműen megmutatva, mi fontos és mi nem. Innen ered az időskor nagyvonalúsága is. A szabadon elfogadott öregkor a szenvedélyektől, a társadalmi elvárásoktól való függetlenség, a belső szabadság, a szellemi termékenység korszaka lehet és mint ilyen, a személyi érettség beteljesítőjévé válhat. Nagyon sokszor a hit továbbadása is a nagyszülők karizmája lesz. A szelíden, hűséggel, örömmel megélt Krisztushoz tartozás példáján, az együtt elmondott imák, együtt megünnepelt szentmisék élményén keresztül – mondta Salgó Ferenc.

Az ünnepi alkalmon adták át a Rácz Anna-oklevelet. Rácz Anna házát a plébániára hagyta, mint plébánialakot. Rá emlékezve alapították meg pár évvel ezelőtt a Rácz Anna-oklevelet. Az oklevéllel elismerik azok munkáját, akik sokat tettek a plébániáért. Az elismerést idén Kovács Ferencné vehette át.

Kovács Ferencné a Szent Anna Plébánia buzgó híve, aki hitvalló keresztény életével példát ad a híveknek és családjának. Rendszeresen bekapcsolódik a hitéleti gyakorlatokba, adományaival áldozatosan segíti a templom díszítését, a liturgikus ruhák beszerzését, valamint segíti az énekkar szolgálatát is.

A Szent Anna-búcsú a Szent Anna-litániával, majd a búcsúi hangversennyel ér véget ma este.


  • Friss hírünk
    Videó
    Pápa TV híradó

    Híradó 2024.03.28.

    A legfontosabb hírek a városból.

    Elolvasom »
    Követés:



Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: