Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pápai Családi Fotóalbumok

Babos Petra | 2022.07.26.

Ma délután tartották a Pápai Családi Fotóalbumok című előadássorozat 26. rendezvényét a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. A népszerű sorozat keretein belül ezúttal Mátyus Aliz író mesélt édesapjáról, Mátyus Ferencről fotók segítségével. A rendezvényen Szabó Rita könyvtáros működött közre.

A régi időket idéző fotográfiák kapcsán Mátyus Aliz számos érdekességet osztott meg a népes hallgatósággal.

– Édesapám 1920-ban született Pápán. Tanult a Magyar Királyi Állami Tanítóképző-intézetben, majd a II. világháborúban besorozták. Harcolt a fronton, a Don-kanyarban, ahol megsebesült, majd orosz hadifogságban volt. Szerettük volna születésének 100. évfordulóján megtartani ezt a fotóalbum bemutatót, ám a pandémia közbeszólt, s az eseményt el kellett halasztanunk – tudtuk meg Mátyus Aliztól, aki elárulta, hatalmas anyagból kellett összeválogatnia a vetítéshez a képeket, körülbelül 800 fényképből 260 fotót hozott el a közönségnek.

– A bemutatót kilenc blokkra osztottam fel. Az egész előadással nosztalgikus hangulatot szerettem volna teremteni, vagyis meséltem az édesapám rendezői múltjáról, a zenei munkásságáról. A kilencedik blokk nagyon érdekes, mivel abban édesapám azon arcát láthatták az érdeklődök, amelyik miatt ez a város joggal tisztelheti és becsülheti őt – emelte ki az előadó.

– Apám Pápán mindazt, amit csak elképzelt és amire őt a Tanítóképző ösztönözte, megvalósította. A Tanítóképzőnek köszönhető, hogy hazakerült az orosz hadifogságból és az is, hogy derűs ember volt egész életében. Nagy érdeme van abban, hogy Somogyi József Petőfi-szobra és Szervátiusz Jenő Jókai-emlékműve elkészült és felállították Pápán. Szeretett énekelni, rendezni és a város művelődéstörténeti életét igazgatta – mondta Mátyus Aliz, aki több szép, közös emléket is felidézett.

– Nehéz egyet kiválasztani a sok közül. De ahol nagyon tudtunk együtt dolgozni, az a pálkövei tábor volt. Megkért, hogy szedjem össze a barátokat, akik eljönnének a gyerekekkel foglalkozni. Ezekre az időkre örömmel emlékszem vissza, de a Pedagógus Művelődési Ház is fontos volt az életében és az enyémben is, hiszen 12 évig vezette azt, s én is sokat voltam ott vele.

Az előadást a könyvtár munkatársai rögzítették, így ha valaki lemaradt a rendezvényről, a bibliotékában a későbbiekben megnézheti a felvételt.

A Pápai Családi Fotóalbumok sorozat ősszel folytatódik.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: