Izrael és a nemzetek kapcsolata a Biblia alapján

348
Fotó: Horváth Andrea

Ma délután folytatódott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület nyári programsorozata, a Zsinagógai séták. Az előadó ezúttal Ortutay Gábor lelkész volt, aki Izrael és a nemzetek kapcsolatáról beszélt a Bibliát alapul véve.

Ortutay Gábor, a Pápai Hit Gyülekezete lelkésze rendszeres előadója az egyesület nyári sorozatának. Mint mondta, mindig örömmel készül ezekre az alkalmakra, hisz rendkívül figyelmes a közönség. Ez ezúttal is így volt, ráadásul szép számmal érkeztek a témára nyitott érdeklődők.

Ortutay Gábor elmondta, hogy a Bibliában konkrét utalások találhatók politikai vezetőkre, királyokra, birodalmakra, így a történelmi tények alapján ezek beazonosíthatók. Természetesen olyan nemzetekről szól a Szentírás, melyek kapcsolódnak Izrael üdvtörténetéhez. Így az ókori Görögország, a Római Birodalom, Perzsia, Babilon, Egyiptom is szerepelt az előadásban.

– A vízözöntől indítom előadásomat, amit Noé nyolcadmagával túlélt, tehát mi az ő leszármazottainak mondhatjuk magunkat – mondta a lelkész, aki egészen a végítéletig követte a bibliai eseményeket. Mint mondta, Egyiptom és a Római Birodalom játszotta a legfontosabb szerepet a zsidóság életében.

A Zsinagógai séták sorozat következő alkalma augusztus 3-án lesz, akkor dr. Péterváry Tamás régész tart előadást a zsidósághoz köthető ásatási kincsekről.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a szerkesztoseg(kukac)papaimediacentrum.hu címen. Megértésüket köszönjük!