Kilenc szakmát kínál a Mező

2698
Fotó: Babos Petra

A Kisalföld ASZC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a 2021/2022-es tanévben is több szakmát kínál a leendő kilencedikeseknek.

Gál Imre igazgató elmondta, a járványhelyzet miatt idén nem tudnak az érdeklődő diákok  ellátogatni az intézményükbe, ezért megkeresték a Pápai Tankerületi Központot, akiknek a segítségével tájékoztatót juttattak el a nyolcadikosoknak az iskolai képzéseikről.

– A szakképzési rendszer jelentős változáson ment át. Csatlakoztunk a Kisalföld Agrárszakképzési Centrumhoz, így 12 iskolával együtt dolgozunk. A rendszerben már a tavalyi év őszétől nagy változás volt, hogy a kezdő osztályokban ágazati alapozó oktatás folyik, konkrét szakmai képzés még nem, így az első évben a diákoknak lehetősége van, hogy az adott ágazatnak megfelelő ismereteket megismerjék, de választaniuk csak később kell. A technikum négy évfolyamának elvégzése után érettségi vizsgát tesznek a diákok három tantárgyból (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika). Majd az ötödik évfolyam elvégzése után idegen nyelvből vizsgáznak, és a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy. Ez utóbbi vizsga emelt szintű érettséginek számít, ami lehetőséget biztosít az egyetemi jelentkezésre. Így a 13. év végi sikeres vizsgák után két végzettséget igazoló bizonyítványt kapnak a tanulók, átvehetik az érettségi bizonyítványt és a technikusi végzettséget igazoló oklevelet is. Itt a képzések a mezőgazdaságra irányulnak, vagyis az erdésztechnikus, a mezőgazdasági technikus, a kertésztechnikus, a mezőgazdasági gépésztechnikusok szakmai alapozása folyik – tudtuk meg Gál Imrétől, aki hozzátette, terveik között szerepel a sütő- és cukrászipari technikus képzés indítása – Amennyiben kérdés merülne fel, természetesen állunk az érdeklődők rendelkezésére a 06/89/313-155-ös telefonszámon – emelte ki az igazgató.

A szakképző iskolai képzések kapcsán elmondta, ezek hároméves képzések. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, az azt követő két évben duális képzés folyik, elsősorban szakképzési munkaszerződés keretén belül. A 2020/2021-es tanévtől minden újonnan beiratkozó diák szakmai ösztöndíjban részesül.

– Ide tartozik a mezőgazdasági gépész, a kistermelői élelmiszerelőállító, a gazda, a kertész, az édességkészítő, a hentes és húskészítmény-készítő, a pék, a pék-cukrász és az erdőművelő-fakitermelő képzés.

Gál Imre hangsúlyozta, céljuk, hogy a megye tanulói részére a lehető legszélesebb spektrumot nyújtsák  képzéseikből.

Az igazgatótól megtudtuk, a kialakult járványhelyzet miatt a decemberi pályaválasztási fogadóóra megtartásáról a későbbiekben döntenek, az érdeklődők az iskola elérhetőségein tudnak tájékozódni. Nyílt napot az idén nem rendeznek.

– Készítettünk két kisfilmet is, amit az online térben teszünk közzé hamarosan. Az egyikben az iskolát mutatjuk be, s az ott folyó képzéseket, oktató-nevelő munkát, a másikban pedig mezős diákok mondják el, miért érdemes a Mezőbe járni – tette hozzá az igazgató.

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!