Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Terítéken a Somlói borvidék jövője

Huszár Hajnal | 2022.08.14.

A Somlói borvidék – Kihívások, lehetőségek, megoldások címmel szervezett konferenciát a Somlói Borrend a Magyar Falu Program falusi civil alapból  elnyert pályázata keretében. A Somlói Napokhoz is kapcsolódó szakmai eseménynek a Tornai Pincészet adott otthont ma délelőtt. A tanácskozás célja, hogy a Somló térségében működő szervezetek, gazdálkodók együtt gondolkodjanak a Somló jövőjének fő irányvonalairól, ötleteket, programokat, fejlesztési javaslatokat fogalmazzanak meg a borvidék népszerűsítésére – közölte Unger Tamás, a borrend nagymestere.

A konferencián Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere beszélt a borrendek történetéről és a legkisebb borvidék –  a Somlói borvidék – jelentőségéről, értékei megóvásának felelősségéről.

Koma László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársa a hazai szőlő-bor ágazat múlt évi eredményeit ismertette, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő pedig a vidékfejlesztési lehetőségekről szólt, hangsúlyozva, hogy a háborús helyzet jelentősen átírta a korábbi terveket és kevesebb forrásra lehet számítani. Ugyanakkor kiemelte, a Somló nagyon sokat fejlődött az elmúlt években és ennek a folytatása mindenképpen szükséges.

Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa a Somlón gazdálkodók, a hegy környéki önkormányzatok, lakosok együttműködésének szükségességéről beszélt többek között, azt hangsúlyozva, a közös gondolkodás, tervezés és megvalósítás a jövő útja, ebben a helyben megszülető forrásoknak kell dominálnia, a kívülről érkező támogatások helyett. Ehhez a témához kapcsolódott Nagy Gábor előadása is, a Somlói Éjszakai Pincetúra szervezője a somlói borok népszerűsítésére indított, kilencedik éve zajló rendezvényről és az újonnan megszervezett Somló Fesztiválról tartott előadást.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: