Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

A bölcsődék felkészültek az új nevelési évre

Pintér-Papp Eszter | 2022.08.19.

A bölcsődei nevelési év szeptember 1-jétől augusztus 31-éig tart, ezekben az intézményekben 20 hetes kortól 3 éves korig gondoskodnak a kisgyermekekről. A Pápai Egyesített Bölcsődék három tagbölcsődéjében, a Napsugár, a Fenyveserdő és a Bóbita bölcsődékben már felkészülten várják az új nevelési évet. Erről beszélgettünk Tóth Kata intézményvezetővel.

– Hány férőhely áll rendelkezésre a pápai bölcsődékben?

– A pápai bölcsődékben jelenleg összesen 236 férőhely van, de a Fenyveserdő bölcsőde felújítása egyben férőhelybővítést is jelent, így hamarosan újabb 14 férőhellyel bővül az intézmény.

– Mekkora az igény a bölcsődei elhelyezés iránt?

– Nálunk, a bölcsődékben nincs kijelölt beiratkozási időpont, ide egész évben folyamatos a beiratkozás. A szülők év közben bármikor eljuttathatják a felvételi kérelmüket a székhelyintézménybe, a Bóbita bölcsődébe, és a szabad férőhelyek függvényében döntünk a gyermek felvételéről. Az utóbbi időben azt vettük észre – egyrészt a koronavírus-járvány miatt, másrészt talán a fiatal családok javuló anyagi helyzete miatt –, hogy tovább maradnak otthon a szülők a gyermekekkel. Ez egyébként egy nagyon boldog állapot, hiszen a kisgyermeknek 3 éves koráig lehetőség szerint az édesanya mellett a helye, a bölcsőde pedig azok számára kínál megoldást, akiknek vissza kell térniük a munkahelyükre. Összességében elmondhatom, hogy szeptembertől még vannak üres férőhelyeink, várjuk szeretettel az új kis bölcsiseket.

– Az augusztus az óvodákban és az iskolákban is nagyon tevékenyen zajlik, mi a helyzet a bölcsődékben?

– Nálunk is megkezdődött a felkészülés az új nevelési évre. Elkészülnek a csoportbeosztások, szülői értekezleteket tartunk az új szülőknek, akik itt ismerkedhetnek meg a kisgyermeknevelőkkel és olyan szülők is vannak, akik ilyenkor járnak először bölcsődében, ekkor ismerkedhetnek meg a bölcsődék felépítésével, azzal, hogy hogyan is néz ki egy csoportszoba, milyen játékaink vannak, itt hallják először, hogy milyen egy bölcsődei napirend, egyszóval megismerkednek az intézménnyel, amelyre a gyermeküket bízzák.

– A bölcsődei beszoktatás mennyi ideig tart?

– Fontos és módszertanilag is lényeges, hogy a bölcsődében egy kisgyermeknevelő egyszerre csak egy kisgyermeket szoktat be, hiszen ki kell alakulnia a kisgyermeknevelő és a gyermek közti szoros kapcsolatnak. A módszertani ajánlások szerint ez a folyamat ideális esetben két hétnél nem tart hosszabb ideig és 95 százalékban ez az idő elegendő is. Ennek a két hétnek megvan a felépítése, onnan, hogy a gyermek először a szülővel együtt jön és együtt töltenek nálunk időt, eljutunk odáig, hogy a kisgyermek önállóan a bölcsődében marad egész napra. Természetesen a beszoktatásra nincs általános recept, hiszen minden esetben személyre szabottan, a kisgyermek igényeit, sajátosságait szem előtt tartva alakítjuk a folyamatot.

– Bölcsődébe 20 hetes kortól beírathatják a szülők a gyermekeket. Mennyire jellemző az, hogy ennyire kicsi gyermekek jönnek bölcsődébe?

– Minden évben vannak fél éves kisgyermekeink, akik hároméves korukig maradnak velünk. Tulajdonképpen az életük minden fontos pillanatában mi vagyunk velük, az első lépéseiknél vagy az első szavak kimondásánál is. Az augusztusunk az új nevelési évre való felkészülés mellett arról is szól, hogy elbúcsúzunk azoktól a bölcsiseinktől, akik óvodába mennek. Ez nagyon nehéz számunkra is, hiszen ők egy kicsit a mi gyerekeink is, hozzánk nőnek, nagyon megszeretjük őket, de mindenkiről megmaradnak a kellemes emlékek.

– Az új nevelési év lesz az, amikor elmondhatjuk, hogy Pápán három felújított bölcsőde várja a kisgyermekeket.

– Így van, nagy örömünkre hamarosan birtokba vehetjük a megújult Fenyveserdő bölcsődét is. Nagyon vártuk ezt a pillanatot és most elmondhatjuk, hogy valamennyi bölcsődénk megfelel a mai kor követelményeinek – és nemcsak a gyermekek és szülők szempontjából, de az ott dolgozók szempontjából is. A Fenyveserdő bölcsődében augusztus 25-én lesz a projektzáró rendezvény, azt azonban még nem tudom pontosan megmondani, hogy melyik napon vehetik újra birtokba az épületet a gyermekek, mert meg kell várnunk valamennyi szükséges engedély megérkezését.           





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: