Hegycsúcsok tetején

184
Fotó: internet

Több sikertelen csúcstámadás után végre feljutott az Alpokban található Piz Palü és Weisshorn hegyre Mógor Péter hegymászó.

Korábban többször is visszafordulásra kényszerítette a két hegy a sportembert, aki ősszel a svájci-olasz határon található, 3901 méter magas Piz Palü-t és a svájci 4506 méteres Weisshorn-t is meghódította.

– A Piz Palü csúcsát az északi oldalon, a Kuffner gerincen Horváth Bencével, Kovács Alberttel és Vitéz Péterrel közelítettük meg – mesélte a hegymászó. – Volt törlesztenivalónk a hegy felé, hiszen 2019-ben a köd és a nagy szél miatt vissza kellett fordulnunk, szerencsére idén kifogástalanok voltak az időjárási körülmények. A már megszokott helyen bivakoltunk (szabad ég alatt alvás), egy hideg éjszaka után hajnalban indultunk és egy hosszú gerincmászással – a tetején 50 fokos hólejtővel – értük el a csúcsot.

Ezt követte a Weisshorn expedíció, a Pennini-Alpok egyik legmagasabb hegye igazi bakancslistás hely volt, hiszen korábban – megint az időjárás miatt – a csúcstámadás kétszer is meghiúsult.

– Az egyik legfárasztóbb és legszebb mászásom a Weisshorn meghódítása volt. Mivel egy nagyon hosszú útja van a hegynek, éjjel indultunk, a keleti gerincen keresztül mintegy hét óra alatt jutottunk el a csúcsra és a lejövetel is ennyi időbe telt, ezért a hegyen aludtunk. Másnap sajnos a mentőhelikopter hangja keltett minket, egy kétfős csapatot kerestek, akik nem tértek vissza szálláshelyükre, ám mivel mi már lefelé tartottunk, a keresésben nem tudtunk segíteni. Mind fizikailag, mind mentálisan nagyon megterhelő volt ez a mászás, ám az elénk táruló panoráma kárpótolt mindenért, na meg az is nagyon jó érzés, hogy egy újabb hegy tetejére sikerült felállni.

Mógor Péter hozzátette, amennyiben a pandémia erre lehetőséget ad, 2021-ben szeretne visszatérni a Piz Palü-re, amire egy másik gerincen szeretne feljutni, nagy álma pedig Grúzia legmagasabb hegye, az 5201 méteres Shkhara megmászása. 

A papesvideke.hu oldalon megjelenő valamennyi írást és képet szerzői jog véd. A cikkek és képek üzleti célú felhasználása kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető a web(kukac)papaesvideke.hu címen. Megértésüket köszönjük!