Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Van kinek továbbadni a kardot – 30 éves a Pápai Huszár Egyesület

Horváth Andrea | 2022.08.27.



1992-ben alakult meg a Pápai Huszár Egyesület. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy megőrizzék az egykor Pápán állomásozó Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred parancsnoksága és I. osztálya dicsőségét és emlékét, de természetesen minden idők huszárjai előtt tisztelegnek tevékenységükkel. A hagyományőrző közösség baráti találkozóval ünnepelte a 30 éves jubileumot.

Néhány lelkes kezdeményező (Tóth Kálmán, Bedők János, Bolla Kálmán) irányításával 1992-ben – az országban hatodikként – megalakult a Pápai Huszár Egyesület.   Az alapító tagságot a lovaglás szeretete és a magyar huszár iránt érzett mélységes tisztelet hozta össze.

– Három pillére van az egyesületnek. Az első a ló, hiszen ez volt a közös kapocs, amikor a gyerekkori barátok  felnőttként ismét találkoztak, s ez indította el a közös munkát. A második pillér Pápa, ahol felnőttünk, amelynek minden szegletét ismerjük, s tenni akartunk érte. A város katonai múltja kötelez, s mi ezt a kötelességet örömmel vállaljuk. A harmadik pillér a hazaszeretet, melynek jó példája elődeink története – mondta Bolla Kálmán, az egyesület elnöke a Lovasiskolában tartott ünnepi rendezvény köszöntőjében.
A három évtized hamar eltelt, mára már a mi tevékenységünk is hagyomány,  szerencsére vannak fiatalok, akik – mondjuk így – átveszik tőlünk a kardot – tette hozzá az elnök. S valóban, lelkes fiatalok egy csoportja gyakorlatozik rendszeresen az egyesület tagjaival, segítenek, tanulnak és hisznek a hagyományőrzés fontosságában.


Horváth Bendegúz már ötévesen koszorúzott a huszárokkal. Ez persze nem véletlen, hisz mint mondta, nagyapjától, Bedők Jánostól katonatörténeteket hallott esti meseként is. Ő szinte beleszületett ebbe a közösségbe, s most gimnazistaként már jó kiállású, rátermett huszárlegény, aki ha teheti, kortársai körében is népszerűsíti az egyesület munkáját.

Feczkó Csongor nemrég csatlakozott a pápai huszárokhoz, igaz, ennek volt már előzménye, mert az egyesület zenekarában már régóta muzsikál. Befogadó és megtartó a csapat, ahol fegyelmet lehet tanulni, s valóban testközelbe kerül a történelem, mondta.
Kincses László szavalatát követően a múltat vetített képek segítségével idézhették fel a huszárok és vendégeik. A jubileumi rendezvényre meghívást kaptak azok a hagyományőrző csoportok, akik a pápai történelmi bemutatókon is részt vettek, s egymást segítik a katonai múlt, a hagyományok népszerűsítésében. Az est során fellépett a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, hisz a huszárok a néptáncosokkal is nagyon jó kapcsolatot ápolnak. A táncosok is, mint minden együttműködő hagyományőrző csoport, civil közösség és intézmény emléklapot vehetett át az évforduló alkalmából.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: