Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
A város velünk épül

Aszfaltozás, hídépítés, körforgalom-kialakítás – Épül az új 83-as

Huszár Hajnal | 2022.08.30.



2020 őszétől zajlik az új 83-as számú főút építése Pápa és Győr M1 autópálya között. A közel 38 kilométer hosszú, 2×2 sávos út kivitelezését két szakaszra bontották, a városunkat közvetlenül érintő Pápa-Tét közötti területen 18,4 kilométer hosszan épül meg az új út.

– Ezen a szakaszon az összes töltésmennyiség mintegy 95 százaléka elkészült – közölte dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, miután dr. Áldozó Tamás polgármester társaságában megtekintette az építkezést.

Az elmúlt hónapokban városunk és a Tét Dél csomópont között folyamatosan zajlott a 15 centiméter sovány beton útalap és az első 9 centiméter vastag aszfalt alapréteg terítése, előbbiből már elkészült 14,5 kilométer, utóbbiból pedig 12 kilométer. A kivitelező augusztus hónapban megkezdte a második 7 centiméter vastag aszfalt kötőréteg terítését is. A pályaszerkezet építési munkálatokkal egy időben halad a padka és a belső elválasztósáv építése is. A repülőtéri bekötőúton a sovány beton alapréteg és az aszfalt alapréteg terítése folyamatban van, a Vaszari úton a körforgalom kialakítása megtörtént, a pályaszerkezet-építés ősszel befejeződik.

Ezen a közel 20 kilométeres szakaszon 15 darab híd épül, a hídfőbetonozások, a gerendabeemelések csaknem mindegyiknél megtörténtek már. A vasbeton pályalemez és szegélyek vasszerelése és betonozása folyamatosan zajlik. A tervek szerint 2022 év végére minden hídon a pályalemezek elkészülnek, hogy tavasszal az építési forgalom számára a hidak átjárhatóak legyenek – tájékoztatott a politikus.

– A teljes szakasz készültségi foka 63 százalékos, vagyis az útépítés kétharmada elkészült – összegezte dr. Kovács Zoltán, köszönetet mondva a kivitelezésben dolgozóknak, akik a nyári forróság idején is jó ütemben haladtak a munkálatokkal.

Dr. Áldozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan megkezdődik a Pápa-Észak csomópontban az első 1 kilométeres főpálya kialakítása, ami miatt a meglévő főutat ideiglenes nyomvonalra terelik majd. Ez a terelőút az új nyomvonalon – az új marcaltői úton – vezet majd, a terelés várhatóan szeptember közepén kezdődik és jövő év közepéig tart. A városvezető fokozott óvatosságot, a táblák utasításainak betartását és türelmet kért a pápaiaktól a terelés miatt. Úgy fogalmazott, minden útépítés jár kellemetlenségekkel, de az eredmény mindenkit kárpótolni fog a mostani kényelmetlenségért.

(További részletek a beruházásról a Pápa Városi Televízió A város velünk épül című fejlesztési műsorában szerdán, 18.15-kor.)





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: