Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Pettyes kendő és barokk puttó

Horváth Andrea | 2022.09.06.

A hónap műtárgya sorozatban ezúttal is a Kékfestő Múzeumban és az Esterházy-kastélyban várják az eddig a gyűjteményben pihenő, érdekes darabok a látogatókat. A Kékfestő Múzeumban az intézmény első leltári tárgyát állították ki, az Esterházy-kastélyban pedig egy barokk puttófejet, mely a kápolnát díszítette.

A Kékfestő Múzeum 1962-ben nyitotta meg kapuit, a gyűjtemény első darabja egy pettyes kendőanyag volt. Ez a minta nagyon népszerűnek számított, mondta dr. Méri Edina szakmai vezető. A tűpettyektől egészen a másfél centiméteres átmérőjű, úgynevezett birkaszemes motívumig széles skálán mozgott a minták mérete.

A kiállított darabon a leltári szám 1975-re utal, ez azért van így, mert ekkor kapott szakgyűjteményi rangot az intézmény, innen datálható az első múzeumi leltárkönyv, melybe elsőként bekerült a tárlóban most látható kendőanyag.

Az Esterházy-kastélyban egy barokk puttófej látható a hónap műtárgyának tárlójában. A fából faragott angyalka a kastély kápolnájában „szobrozott”. Az alkotó neve nem ismert, de több kutatás is azt a feltevést igazolja, hogy Ludwig Gode 18. századi szobrász alkotása. A szobor egyike az egykor az oltár feletti félkörív párkányán ülő puttóknak.

A hónap műtárgyai ingyenesen megtekinthetők.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: